You are here

BEOGRAD - Na 22. Beogradskom letnjem festivalu (Belef), koji se održava po konceptu "festival festivala", danas i sutra gostuje književna manifestacija Krokodil.

Poznati regionalni autori različitih generacija i poetika David Albahari, Jelena Lengold, Predrag Lucić i Rumena Bužarovska predstaviće večeras u dvorištu Pete beogradske gimnazije sopstvene ljubavne priče.

U razgovoru s Krokodilovim voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Bevcom biće reči o problemima na koje autori nailaze, načinima pisanja o ljubavi u savremeno doba, pitanjima ko su današnji Orfej i Euridika, Romeo i Julija, Vronski i Ana Karenjina, Getsbi i Dejzi..., navodi se u najavi.

Teme su i pitanja zašto likovi ljubavnika nedostaju upravo u južnoslovenskim književnostima, kao i da li je moguće pisati o ljubavi a ne biti žrtva mnogobrojnih (književnih) predubeđenja.

Sutra popodne na istom mestu biće održan okrugli sto pod nazivom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi" u okviru kojeg će gosti ovog Krokodilovog događanja dati svoje teorijsko i opsežnije viđenje te književne, ali ne samo književne problematike.

Udruženje Krokodil do sada je organizovalo sedam književnih festivala i nekoliko prezentacija u Beogradu, Srbiji i zemljama regiona.

Autor: 
Tanjug, David Albahari, F. Krainčanić