You are here

Svečana povorka, smotra igara, bogosluženje, vašar rukotvorina i zajednički ručak su deo svečanosti berbanskih dana, kao zahvalnost Bogu za celu godinu i ovogodišnji rod. Mladi i stari celog sela su se okupili na berbanskom veselju.

U nedelju prepodne ulicama Kelebije je prošla povorka vernika, sveštenstva i mladih mažoretkinja. Njih su pratili konjanici i zaprežna vozila. Kao i svake godine, Ergela Kelebija je takođe imala predstavnika. Poseban je doživljaj cela povorka za Janoša Berenjija, koji ima 87 godina i čiji su preci sa Kelebije. “Jako je lepo. Prvu povorku odavde do crkve sam ispratio sa suzama u očima, suzama radosnicama.”

Posle svečanog programa je sledila misa zahvalnica. Gizela Ečedi: “Zahvaljujemo se Bogu, na onom šta nam je dao. Zaobišao nas je led, na sreću. Na misi su prikazani ovogodišnji plodovi.“

Na Kelebiji glavni vid privrede je voćarstvo i poljoprivreda. U jesen posle berbe i žetve, čovek svede račune i zahvaljuje za isto – rekao je Čaba Paško, kelebijski sveštenik i dodao, oni to čine u sklopu berbanskog veselja. “Ovo daje priliku da ljudi, koji tokom čitave godine vredno rade i zarađuju, sada zajednički proslave i zahvale dragom Bogu, slave bogosluženjem i berbanskim veseljem.”

Autor: 
Panon RTV