You are here

Halaši čipka spadaju u Hungarikum, u društvu je sa svetski poznatom briselskom i venecijanskom, čulo se na otvaranju izložbe koja traje narednih meseci i po.

Gradski muzej u Subotici kao domaćin uzeo je učešća u organizovanju izložbe. Ištvan Hulo, direktor muzeja kaže: „Imali smo već jedan uspešan projekat između subotičkog Gradskog muzeja i muzeja „Janoš Torma" i mislim da je ova izložba prirodni nastavak prethodnog projekta."

Za razliku od drugih čipaka Halaška čipka se ne hekla već se šije. Tehnika je stara preko 115 godina, ali se ipak čipke svake godine bogate novim motivima u kojima su sjedinjeni tradicija i savremenost. 

„Halaška čipka je prošle godine obeležila 115 godina. Ona postoji od 1902. godine, i od tada neprestano traje manufaktura u Kiškunhalašu, trenutno imamo 10 šivača koje šiju čipku. Kako se to radi može se naučiti isključivo od starijih kolega" kaže Eva Sečin Redei, direktorica Kuće čipki iz Kiškunhalaša u Mađarskoj.

Izožbu je otvorila Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice. Otvaranju su između ostalih prisustvovali i predsednik kuratorijuma ustanove Halaška čipka kao i predsednik opštine Kiškunhalaš.

Nakon otvaranja izložbe, ljubitelji ručnih radova mogli su da vide kako se pripema tradicionalna halaška čipka.

Izložba koja je pripremljena od radova stvaralaca prisutnih u Kući čipaka u Kiškunhalašu biće otvorena do kraja septembra, a Gradski muzej može se posetiti u vremenu od 10 do 18 časova.