You are here

U Malom Iđošu i u Feketiću su u toku radovi u okviru dve investicije u kulturi koje su od velikog značaja ne samo za lokalno stanovništvo, nego i za Mađare u celoj Vojvodini.

U Malom Iđošu će se adaptirati zgrada bivšeg zadružnog doma za potrebe kulturnih aktivnosti. Zgradu su svojevremeno nakon drugog svetskog rata izgradili stanovnici Malog Iđoša, ali je tokom privatizacije zadruge i ona je došla u privatne ruke.

Meštani su uspeli da zgradu vrate u svoje vlasništvo i ona je sada u posedu lokalne samouprave, tako da je Mesna zajednica dobila pravo upravljanja nad njom.

Tokom adaptacije najpre su osposobili salu za probe za folklornu grupu, a nakon toga iz sredstava podrške iz Mađarske uređen je omladinski klub. Ovih dana je završen sistem grejanja u pozorišnoj sali.

Cilj lokalne samouprave je korišćenje cele zgrade u službi meštana – izjavio je predsednik Saveta mesne zajednice Zoltan Mohači, istakavši da će tu naći svoje mesto celokupno stanovništvo Malog Iđoša. Naime, u skoroj budućnosti će ovde obezbediti mesto i za biblioteku “Čepe Imre” i za civilne organizacije.

U Feketiću su u toku takođe značajni ivesticioni projekti. Kako je za portal “Vajdašag Ma” izjavio predsednik Kulturnog društva “Feketić” Ištvan Šarkozi (Sárközi), ove godine je realizovan značajan projekat, koji je obuhvatio modernizaciju pozorišne sale, tako da je zahvaljujući ovoj investiciji, ove godine je ovde održana smotra mađarskih amaterskih pozorišta Vojvodine.

Zahvaljujući AD “Betlen Gabor” iz Mađarske, obebeđena su i sredstva za novi sistem grejanja u pozorišnoh sali, a sada je u planu adaptacija rodne kuće vojvođanskog književnika, profesora univerziteta Janoša Banjaija.

Osnovana je literarna fondacija “Banjai Janoš”, čiji rad podržava Vlada Mađarske, Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske, AD “Betlen Gabor” i Nacionalni savet Mađara u Srbiji. Zahvaljujući ovoj podršci, rodna kuća Janoša Banjaija će biti do kraja iduće godine adaptirana za potrebe naučnih i literarnih radionica, uz mogućnost održavanja književnih večeri i koncerata.

U budućnosti će biti osnovana i književna nagrada po imenu Janoša Banjaija.

Autor: 
Vajdasag Ma