You are here

U toku je infrastrukturno opremanje salaša oko sela, i uskoro se očekuje nastavak asfaltiranja puteva prema poljoprivrednim farmama.

U Novom Orahovu u toku je promena vodovodne mreže. U proteklih pet godina na deonici u dužini od pet kilometara postavljene su nove cevi, a na deonici od 1,3 kilometra odvija se zamena vodovodnih cevi.

Stanovništvo Novog Orahova pretežno se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Nedavno su do farmi na spoljnjem rubu oko sela doveli pijaću vodu. Poljoprivrednici se nadaju da će se uskoro nastaviti izgradnja puta od čvrste podloge, jer bi im to olakšalo posao. Tokom kišovitih i vlažnih dana teško je kretanje po ovom terenu.

„Ovdašnji poljoprivrednici imaju veliku potrebu za asflatiranim putem jer bi nam značajno olakšalo posao, lakše bi prevozili stoku, dovozili sirovine, i olakašalo svakodevni život" kaže Ferenc Farkaš iz Novog Orahova.

U centru sela upravo se odvija zamena vodovodnih cevi. Proteklih godina zamenjeno je pet kilometara starog azbestnog vodovoda. „Zamena cevi je bila potrebna jer su bile stare preko 30 i 40 godina i to je uticalo na kvalitet vode" kaže Kristina Kadar iz Novog Orahova.

Arpad Vaš dodaje: „Stanujem u ulici Šandora Petefija, tamo je prošle godine zamenjen vodovod jer je stari sistem propao i bilo je mnogo pucanja cevi. Sada se osetno popravio kvalitet vode zahvaljujući novim cevima".

Novi vodovod u selu staje pet miliona dinara. Ova investicija ostvaruje se uz podršku pokrajine kao i mesnog novca. Hajnalka Šipoš, predsednik izvršnog veća Mesne zajednice Novo Orahovo kaže: „Zamena vodovoda odvija se u dužini od 1300 metara, što je veoma značajno i verujem da smo zbog toga i dobili pomoć od pokrajine, jer ćemo priključiti deset salaša na novu vodovodnu mrežu".

Proteklih godina popravljeni su mesni putevi, staze i atarski putevi. Čim vremenske prilike dozvole, nastavlja se izgradnja atarskih puteva, kao i uređivanje neasfaltiranih ulica na teritoriji, za šta je već obezbeđen novac.

 

Autor: 
Panon RTV