You are here

Od Subotice ka Mađarskoj gradi se biciklistička staza radi veće bezbednosti u saobraćaju, a iz novca EU. Naredne godine počinje izgradnja staze za dvotočkaše između Bačkih Vinograda i Ašothaloma.

Sve više je onih koji idući na posao prelaze mađarsko-srpsku granicu na obe strane. Kratku razdaljinu najlakše je savladati biciklom, jer na taj način vreme čekanja na granici je minimalno, a i ne zagađuje se prirodna sredina. U planu je izgradnja kružne biciklističke staze u dužni od 100 kilometara  koje će povezati Suboticu sa više naselja u Mađarskoj.

„Od centra Ašothaloma može se stići ne samo do Subotice preko graničnog prelaza, nego i do Baje i skroz do Segedina. U Karpatskom basenu, ali čak i u srednjoj Evropi ovo znači izgradnju jedinstvene mreže biciklističkih staza koju će u dužini od preko 100 kilometara moći da koristi ne samo lokalno stanovništvo, već i turisti" rekao je Laslo Torockai, predsednik opštine Ašothalom.

U okviru prekogranične saradnje veoma je značajan razvoj saobraćajne infrastrukture koja štiti životnu sredinu, kako bi ovdašnje stanovništvo živelo u čistom i održivom okruženju, rekao je Laslo Veh, predsednik opštine Tompa. Naglasio je: „U okviru programa izgradićemo 3,2 kilometra kojim ćemo Tompu povezati sa graničnim prelazom. Tom deonicom saobraćaju zaposleni koji rade u pograničnom području. Ovde imamo veliku zdravstvenu ustanovu, a u pograničnom delu diskonte i zaposleni tu leti rado dolaze biciklima".
U Subotici će se pored postojećih 40 kilometara biciklističkih puteva, izgraditi još osam kilometara do kraja naredne godine. Gradiće se tri kilometra do graničnog prelaza Kelebija, a ostatak se odnosi na povez Bačkih Vinograda sa Ašothalomom. Akoš Ujhelji, član Graskog veća zadužen za privredu kaže: „Predviđeni radovi i zadaci su obavljeni u za to predviđenim rokovima. Ono što se odnosi na Suboticu jeste da će do kraja naredne godine biti izgrađeno 7,9 kilometara biciklističke staze, odnosno u okviru planske dokumentacije biće pripremljeno  25 kilometara biciklističke staze".
Očekuje se da radovi počnu marta naredne godine i to na izgradnji poveza Bački Vinogradi – Ašothalom, gde se radi pet kilometara staze za dvotočkaše. Staza će u Bačkim vinogradima ići od Beogradske ulice do graničnog prelaza.
Autor: 
Pannon RTV