You are here

Tokom revolucionarnih zbivanja je reformatsko stanovništvo Feketića bilo prisiljeno da 23. januara 1849. godine beži iz sela pred srpskom vojskom.

Reformatsko stanovništvo Feketića je našlo utočište u Kiškunhalašu i Šoltvadkertu, bežeći pred srpskom vojskom 23. januara 1849. godine, koja je dolazila iz pravca Srbobrana.

O tim dešavanjima iz mađarske revolucije i borbe za slobodu govorio je Ištvan Šarkozi, predsednik kulturnog društva Feketić.

On je kazao da su se kontrarevolucionarne snage bojale Mađara iz Feketića, imali su pogrešnu informaciju i verovali su da će kasnije da dođe do nekog napada. Stanovništvo sela je otišlo za Kiškunhalaš i vratilo nakon 7-8 meseci, a mesni pastor Jožef Keresteš je umro mučeničkom smrću.

Član skupštine opštine Kiškunhalaš je u pozdravnom govoru ukazao na zahvalnost koju valja dati Bogu što je znao gde da vodi meštane, a i one koji su im otvorili ne samo kapije već i srca.

Gradonačelnik mesta Kunheđeš iz Mađarske Bela Bojtoš Andraš Sabo i predsednik saveta mesne zajednice Bela Bojtoš su se takođe obratili okupljenima rekavši da su se naredne jeseni svi vratili kućama, kada se situacija smirila. Našli su opljačkane kuće, kamare, skladišta žita, došli su na ništa i imali su energije da krenu ispočetka i da iznova podignu selo i da opstanu do današnjih dana.

Na ovoj manifestaciji bili su prisutni i predstavnici Kanjiže, Novog Kneževca, Malog Iđoša, Mađarskog nacionalnog saveta i pokrajinskih organa.

Manifestacije se nastavljaju 26. januara projekcijom dokumentarnog filma o Kunima, zatim će 3. Februara biti održano bogoslužje i polaganje venaca na grob pastora Jožefa Keresteša.

 

Autor: 
Panon RTV