You are here

Uprkos tmurnom danu, posećenost na Danima višanja je bila velika. U okviru trodnevne manifestacije u subotu je organizovan vašar i takmičenje u kuvanju, dok je za veče planiran kulturni program.

Kolači sa višnjama, torte, pite i ostale đakonije sa višnjama su se ređale na stolovima. Ne slučajno. Feketićka autohtona sorta višanja ”Prima” je nadaleko poznata i priznata. Žolt Horkai, proizvođač višanja iz Feketića: “Ovogodišnji rod višanja je osrednji zbog suše, ali kvalitet je zadovoljavajući. Mi prerađujemo višnju, pečemo rakiju od višnje, pravimo liker i vino od višanja, a za sopstvene potrebe zamrzavamo sok od višanja.”

Na trodnevnoj manifestaciji najmlađima je organizavana kreativna radionica, gde su se oni mogli oprobati u slikanju na staklu.  Organizatori su mislili na sve generacije. Pored dečjih programa, priređeno je i takmičenje u kuvanju paprikaša, iako je pored takmičenja ipak važnije druženje.

“U ovim prilikama muzej je ceo dan otvoren, ima posetilaca, naime imamo goste koji nisu nikad bili u našem kraju i vole da pogledaju predmete iz našeg bogatog nasleđa. Gosti nam dolaze iz Rumunije, Slovačke, Mađarske”, ponosan je Bela Bojtoš, predsednik saveta MZ Feketić. U nedelju se održava svečano bogosluženje i pozorišna predstava.

 

Autor: 
Panon RTV