You are here

BRISEL - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da će danas šefove diplomatija EU izvestiti o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova, kao i da će o tome više biti reči na sutrašnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu.

"Izvestiću o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova", rekla je Ešton novinarima uoči sastanka šefova diplomatija EU, podsetivši da se prošle nedelje sastala sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

Ešton je rekla da će o tome više biti reči sutra na ministarskom sastanku, kada treba da budu donete preporuke o daljem napredovanju Srbije i Kosova u procesu evropske integracije.

Ministri inostranih poslova EU danas bi trebalo "politički da pretresu" da li je u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren "vidljiv i postojan napredak", što je glavni uslov EU za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

U utorak će Savet ministara EU u formatu "opšti poslovi", koji je nadležan da odlučuje i usvaja zaključke o pitanjima ulaska novih članica, najverovatnije zaključiti da treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, ali će tek šefovi država i vlada 28. juna doneti konačnu odluku.

Posle pregovora u noći između 20. i 21. juna, Ešton je saopštila da su Dačić i Tači "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima".

Ešton je tada naglasila da će zemlje članice EU izvestiti da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Autor: 
RTV, Beta