You are here

U znak 22. januara, Dana mađarske kulture, sinoć su otvoreni tradicionalni Dani kulture u Tordi. Serija programa trajaće dva meseca.

Dani kulture u Tordi pokrenuti su pre 17 godina sa ciljem prikazivanja tradicije, folklornih vrednosti i običaja ne samo meštanima, nego i mnogobrojnim gostima koji redovno dolaze u Tordu povodom ove manifestacije. Ujedno, organizatori programa redovno pružaju mogućnost gostovanja i kulturnim drušvima iz okolnih sela, ali i iz bratskih mesta u Mađarskoj i Rumuniji.

Dane kulture u Tordi svečano je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, a publiku je svečanim govorom pozdravio i predsednik sela Janoš Dobai.

Tokom večeri, svoj porgram su prikazali četiri folklorne grupe mesnog Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“, hor „Orgonavirag“ i gosti: Tibor Heveši iz Novog Itabeja, Noemi Terek (Török) iz Feketića, folklorna grupa iz Kanjiže, orkestar „Juhas“ iz Subotice i citraši „Sivarvanj“ iz Mezotura iz Mađarske.

Kao i svake godine, povodom Dana kulture u Tordi i ove godine je otvorena izložba likovnih radosa sa ovogodišnje likovne kolonije u Žitištu. O značaju ove kolonije govorila je direktorka Edit Sarka.

Autor: 
Vajdasag Ma