You are here

Danas meštani Bačkog Vinograda su slavili dan sela. Ujutro u osam sati žitelji su učestvovali na svetoj misi, a program se završio poslepodne u Kulturnom domu svečanom priredbom. U međuvremenu otvorili su izložbu, održano je prijateljsko kuvanje, a za decu su organizovali razne radionice.

Decama se mnogo svidelo igranje sa kukuruzom, koju su organizovali meštana deca izviđači. Skupljali su seme kukuruza sa raznih lokacija, a posle su ih potrošili, kao pare. Za seme kukuruza su kupili bombone, male i velike čokolade. Od papira su napravili maketu crkve, kulturnog doma i željezničke stanice, zatim su ih obojili.

Dan sela iz godina na godinu zauzima sve važnije mesto u životu žitelja Bačkog Vinograda. Robert Katona, predsednik skupštine, Bački Vinogradi MZ: „Mi smo takvo naselje, gde je snaga u ujedinjenosti, jer je ovo sve organizovalo otprilike dvesta ljudi. I svako je učestvovalo u tome onako, kako je znao: neko je peko, neko je organizovao dečja takmičenja, a neko je podigao šator, znači suština je u ujedinjenosti.“

Meštani su organizovali i kuvanje. Neko je peko meso, neki su kuvali teleći paprikaš. Svako je doneo svoj recept. Ovom prilikom nije se takmičilo, nego je ovo bilo prijateljsko kuvanje.

U izložbenom prostoru vinari su predstavili prošlost i sadašnjost vinogradarstva u naselju, a meštane domaćice su se predstavile svojeručno pripremljenim kolačima.

Na danu sela, pored predstavnika subotičkog gradskog veća, bili su prisutni i pokrajinski funkcioneri.

Autor: 
Panon RTV