You are here

U subotu se u Feketiću održavao Dan sela i Dan višanja, sa bogatim zabavnim i dečjim programom, druženjem, takmičenjem u kuvanju gulaša. Bilo je vašara zanatlija, ručnih radova a uveče kulturni program sa vatrometom na kraju.
Domaćini su dočekivali goste, sve u znaku višanja: kolači sa višnjama, vino od višanja, liker od višanja.

Gostoljubivost domaćina su gosti osetili i u Vinum Lodi vinariji, Čila Lodi : “Porodica se bavi vinarstvom, proizvodimo više vrsta, belo, crveno i roze, od višanja pravimo rakiju i liker.”

Domaća feketićka višnja je crna, poznata pod imenom Prima, tradicionalno se uzgaja i sve je više poznata. Dobro je rodila i ove godine, i kompletno se koristi: od peteljke se pravi čaj, od ploda kompoti, džemovi, rakija, vino, liker a od koštica prave antistress jastuke.

Bela Bojtoš, predsednik MZ: “Poklonili smo sadnice višanja svojim meštanima, da je bilo duplo više, i to bi sve ponestalo. Obećali smo za sledeću godinu da opet delimo sadnice, sa uslovom da se sade na ulicu, da radimo na imidžu sela.”

Autor: 
Panon RTV