You are here

Katolički vernici su dvojezičnom svetom misom obeležili praznik Žalosne Gospe.

Poruka evanđelja prilikom praznika stiže do više ljudi, i možemo da se još više udubimo u svoju veru, kazao je somborski kapelan rimokatoličke crkve Gabor Drobina istaknuvši kako Žalosna Gospa uvek dodirne srca ljudi, jer svako ima svojih problema, bolova, borbe, pa su reči evanđelja usmerene srcima sviju.

U Riđici živi malo mađarskih porodica, ali nastoje da svake godine organizuju dešavanja koja će ih okupiti. Predsednica lokalne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Monika Drobina kaže da su složni, te da se svi pomažu kada se organizuju neka dešavanja.

Nakon svete mise je nosilac liste "Mađarske sloge" Jene Hajnal rekao da je crkva stub zajedništva i opstanka i u najmanjim selima. "Lepše mesto i priliku za početak kampanje ni nisam mogao zamisliti, jer smo se okupili na zavetnini Žalosnoj Gospi u Riđici gde je šačica Mađara tokom proteklih godina ostvarila neverovatne i čudesne stvari.

Obnovljena je kapela, uređeno groblje, crkva iznutra, centar sela je obnovljen zahvaljujući pomoći iz inostranstva i zajedničkim udruživanjem" – kazao je Hajnal i dodao da je zadatak da zajednica jača u svom opstanku, tako da služi svima na korist.

 

Autor: 
Panon RTV