You are here

Led koji je pao poslednje nedelje avgusta desetkovao je rod grožđa u okolini Hajdukova. Zbog toga će ga biti malo, ali zahvaljujući dugim toplim danima vinari očekuju da vino bude relativno kvalitetno. Mnogi su berbu započeli odmah nakon grada i sada ga već prerađuju.

Gljivična oboljenja su već napala oštećena zrna. Prozvođači kažu da nema šta da se čeka, ne treba čekati oktobar za početak berbe. I grožđe velikog zrna će se takođe preraditi u vino jer se ne može staviti u prodaju jer ima oštećenih zrna.

Mlađi Janoš Šomođi kaže da rod treba odmah obrati, a većina je na sreću već sazrela, no ima jako mnogo oštećenog zrna, na kojem se već pojavilo sivo truljenje i znaci drugih gljivičnih oboljenja, a i insekti ga napadaju.

Led je proizveo ogromnu štetu. Šomođi kaže da je led uništio 30 posto grozdova, a ono što je ostalo je sve oštećeno i počinje da se kvari, stoga nema na šta da se čeka. Dogovoreno je da berba počne sledeće nedelje.

I 90 posto delikatesnog grožđa je uništeno, i ono će ići u vino. Vina od ranih sorti će biti kvalitetna, a od kasnih se neće moći napraviti tako kvalitetna. Ima i onih vinara koji su već obrali grožđe i prerađuju ga. Laslo Hupert gaji mnogo vrsta vinove loze i kaže da će se šteta verovatno osetiti na italijanskom rizlingu, koji je kasniji sazreva i nije pogodan za branje.

Od mnogih vinskih sorti će biti manje vina ove godine, ali se kvalitet neće razlikovati.

Autor: 
Panon RTV