You are here

Gosti na Bajšansko prelo su došli iz okolnih naselja, Mađarske, Hrvatske i Slovačke.

Cilj multietničke manifestacije bila je zabava, druženje i očuvanje tradicije. Tim povodom se okupilo oko 400 osoba na prelu u organizaciji mesne zajednice i nevladinih organizacija.

U dvorištu na otvorenoj vatri su pekli kokice na način kako su to radili preci. Takmičili su se u veštinama kao što je trebljenje kukuruza i graška, gradnja tornja od čutki i slično, bavili su se ručnim radovima. Održan je bogat kulturni program. Predsednica kulturnog društva Bratstvo-jedinstvo iz Bajše Erika Kokić je rekla da nastoje da uključe što više dece jer je važno da oni upoznaju i održe tradiciju.

Bajšansko prelo je ove godine održano po trinaesti put, a predsednik saveta mesne zajednice Karolj Lacković kaže da je to dan koji treba da je bezbrižan, da ljudi razgovaraju i osećaju se dobro, da se stvaraju prijateljstva i rađaju ideje.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal je rekao da je Bajša sredina u kojoj se kultura tri nacije, Mađara, Srba i Slovaka sažima kroz traženje zajedništva, čuvanje i stvaranje vrednota. Hajnal je dodao da je to forma suživota koja nije samo specifična za ovu manifestaciju i Bajšu, već da se prostire na Vojvodinu i okolne zemlje, time što se zajedničkim programom mladima pruža primer putem manifestacije koja nije važna samo meštanima, već i svima koji na nju dolaze.

Ove godine je po prvi put došla ekipa iz Vardarca iz Hrvatske iz mađarskog kulturnog društva "Šandor Petefi". Prelo je zaključeno zabavom, muzikom i plesom.

 

Autor: 
Panon RTV