You are here

Uprkos velikim vrućinama i ove godine je bilo puno zainteresovanih posetilaca na Trkama magaraca u Bačkim Vinogradima.

Organizatori su spremili šarolik program sa brojnim pratećim programima za zabavu gostiju. Pored radoznalih posetilaca iz okolnih mesta bilo je gostiju čak iz Mađarske, iz Domaseka i Ašothaloma.
35. put su se organizovale trke magaraca na fudbalskom stadionu u Bačkim Vinogradima. Prijavljeno je 11 magaraca za takmičenje. Najviše magaraca i ove godine je stiglo iz Čantavira, svake godine su u većini.

Andraš Đuraković, Morahalom, Mađarska: “Svake godine čujem od poznanika, kako je ovde interesantno, pa sam mislio, krenuću biciklom da i ja vidim ovaj događaj.”

Tačno u 13 časova je Robert Katona, predsednik MZ Bački Vinogradi otvorio manifestaciju, koja ima dugu tradiciju i veliku važnost za život u selu: “Moram da kažem, po ovome je naše selo poznato. Ima još stvari, kao što su granični prelaz i migranti, ali većina ljudi zna da je ovo selo gde se održavaju trke magaraca.”

Rano popodne su započele predtrke, nakon njih i finale. Tvrdoglave životinje su izazvale puno smešnih scena na radost gledalaca. Takmičari koji imaju iskustva godinama unazad, koriste posebnu tehniku za takmičenje.

Ferenc Kiš Dadara iz Čantavira, je odneo pobedu sa magarcem Apač: “Treba znati sedeti na magarcu, da se drži ravnoteža. To sam naučio pre 20 godina, tako da znam. Imao sam tek 6 godina.”

Čaba Bara, glavni sudija: “Ranije je bio običaj da se išlo u krađu voća magarcem, svi oni imaju iste otiske i nije se moglo saznati ko je krivac. I sad imamo slično, stavimo jabuke na sredinu terena i takmičari sa magarcima ih skupljaju. Naravno ko više sakupi je pobednik.”

Za decu su organizovana razna takmičenja po kategorijama i prigodnim poklonima.

Pored dobre zabave, u ponudi je bio veliki izbor gastronomskih specijaliteta sa roštilja i kotlića.

Autor: 
Panon RTV