You are here

Obnovu su pomogli mađarska vlada i Mađarski nacionalni savet.

U obezbeđivanju novca za obnovu pomogao je Mađarski nacionalni savet posredstvom Fondacije Bethlen Gabor, te je mađarska vlada obezbedila milion forinti pomoći, a Mađarski nacionalnih savet dodatnih 300 hiljada dinara.

Zahvaljujući obnovi kulturni centar nastavlja rad u boljim uslovima za oko 200 članova, među kojima su igrači narodnih igara, narodni orkestar, dramska i slikarska sekcija, kao i grupa za ručne radove.

„Uz podršku MNS i mađarske Vlade uspeli smo da uložimo milion forinti u obnovu kupaonica, kao i sala za probu. Godinama nije krečeno, trebalo je promeniti i električne instalacije, izmenili smo staru opremu u hodnicima, tako da smo Mađarski kulturni centar „Kodalj Zoltan" obukli u potpuno novo ruho", kaže Ana Kišimre Serda, predsednica Centra.

Glavni oslonac Centra je lokalna samouprava Bačke Topola, koja pokriva troškove društva i realizaciju posebnih programa. Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola kaže: „Verujem da smo sa novim rukovodstvom dobili novi kvalitet, čak i polet, i smatram da se razvija u dobrom pravcu. Lokalnoj samoupravi je važna izgradnja zajedništva i podržavamo sve ono što jeste deo umetnosti i opština pomaže njihove programe koliko je u mogućnosti".

Mađarski nacionalni savet je sa 300 hiljada dinara pomogao uređenje kulturnog centra, a u planu su i nove obnove. Jene Hajnal, predsednik MNS kaže: „Sada već uviđamo šta je ono što je dalje potrebno popraviti, šta je ono što je još potrebno da bi se poboljšao rad čuvenog centra za velikom prošlošću."

U narednom periodu biće potrebna obnova vrata i plafona probne sale, kao i nova podloga za igrače.

 

Autor: 
Panon RTV