You are here

Svečanom povorkom fijakera stigao je novi hleb u rimokatoličku crkvu Pohođenje  Device Marije. Za mađarsko stanovništvo Bačke Topole Dan Sent Ištvana je veliki praznik i ujedno praznik novog hleba.

Svetu misu je služio Ferenc Fazekaš, župnik u crkvi Bezgrešne Device Marije, u okviru koje je osveštao i blagoslovio novi hleb i zahvalio se poljoprivrednicima. Misa je posvećena svima koji su se odselili iz Vojvodine i Bačke Topole. Prvu krišku osveštanog hleba isekao je gradonačelnik Bačke Topole Gabor Kišlinder.

Gabor Kišlinder, gradonačelnik Bačke Topole: “Ako su dobri temelji za kuću, lako se gradi. Smatram da je Sent Ištvan položio takve temelje pod noge Mađarima, da smo i pored svih strašnih vremena ovde i opstajemo.

Bez obzira što su sudbina i istorija podelile našu zemlju, danas živimo u zajedništvu, sa ili bez granica. Pripadamo jednoj naciji i smatram da na današnji dan slavimo rađanje novog hleba i opstanak naše zajednice. Novi hleb znači budućnost, jer sve što se rodi je u stvari osnova za budućnost.”

Autor: 
Panon RTV