You are here

Tvrdoglave životinje su i ovaj put uspele dobro zabaviti publiku.

Manifestacija 36. Trke magaraca u Bačkim Vinogradima su posetioce dočekivala sa bogatim sadržajem. Okupljanje je počelo u podne, većina gostiju je požurilo prema šatrima da ruča pre početka trka. Ceremonija svečanog otvaranja počela je u 13 časova.

Ferenc Katona iz Tornjoša je iskusan takmičar, godinama učestvuje na trkama magaraca: “Ovo je hobi, kao nekome trke konja. Uživamo u takmičenju, koji je magarac brži. Treba trenirati i vežbati da se naviknu.”

Posetioci su pre i za vreme trka imali velik izbor ponude gurmanskih specijaliteta. “Gotov je jagnjeći i goveđi paprikaš, mogu dolaziti gosti, imamo veliku ponudu i svi su dobrodošli. Recept je dobar, kao i sastojci i meso, a od toga se pravi dobar paprikaš”, kaže kuvarica Eržebet Fodor.

Prema rečima glavnog sudije takmičenja Čabe Bata, većina magaraca a i njihove gazde su iskusni takmičari i dobro su pripremljeni za uzbudljivu trku. Zato su im vodenim i raznim preprekama otežali teren. “Ovi magarci tu toliko istrenirani, kad bi trčali na pravom putu, za sobom bi ostavili čak i konje trkače.” Magarce je za vreme trka zabaranjeno tući, mogu se ohrabrivati samo lepim rečima i ukusnim zalogajima – dodao je glavni sudija.

Organizatori su pored trka pripremili bogat prateći program. “Ove trke smo pripremali da ne bude slobodnog vremena, vreme je potpuno ispunjeno programima, svaka generacija može sebi naći zabavu” rekao je predsednik Saveta Bačkih Vinograda Robert Katona.

U okviru popodnevnog programa nastupali su folklorni ansambl Maslačak lokalnog KUD “Šandor Petefi” i plesna grupa Rhytmical Dance Club. Za mališane su organizovana razni kvizovi i takmičenja veština.

 

Autor: 
Pannon RTV