You are here

Svetom misom i postavljanjem venaca na spomenik Budisava je proslavila 134.godišnjicu postojanja ovog prigradskog naselja Novog Sada.

Okupljeni meštani su pred spomen bistom osnivača naselja Kalmana Tise, nekadašnjeg mađarskog premijera odali poštu i upriličili svečani program u KUD Šandor Petefi povodom 134 godina postojanja naselja.

Iako je poslednjih godina uloženo značajnih investicija, sve više ljudi iz sela se iseljava. Meštani čine sve što je u njihovoj moći da održe selo. Na žalost, sve je manje mladih u naselju, žale se meštani.

“Jedino mi nedostaje što pored škole i vrtića ima malo mađarske dece, s jedne strane razlog tome je nezaposlenost”, kaže Toni Gualtieri iz Budisave.

Domaćini iz KUD Šandor Petefi pripremili su prigodan kulturni program. Budisava sa pobratimskim neseljem Bakš iz Mađarske sarađuje na zajedničkim projektima. “Zajedno sednemo i razgovaramo o mogućnostima prekograničnih tendera, kako ih ujediniti odnosno nastaviti već započete projekte u Mađarskoj i ovde u Budisavi”, naglašava Anita Šoš, zamenica gradonačelnica Bakša u Mađarskoj.

U naselju se radi na ostvarivanju budućuh ulaganja, otvaranju novih radnih mesta a u osnovnoj školi na opstanku razreda na mađarskom nastavnom jeziku. Đula Kiš,  odbornik novosadskog parlamenta (SVM): “U okolnim naseljima  obilazimo vrtiće i usaglašavamo sa roditeljima da uz pomoć Nacionalnog saveta Mađara pokrenemo program školskog autobusa. Kad se on pokrene, mišljenja sam da će i ubuduće opstati nezavisna mađarska odeljenja.”

Sloga koja je evidentna u selu može poslužiti za primer i drugim zajednicama – naglasio je član Izvršnog Odbora NSM Silard Antal na svečanosti. “Ova sloga je za primer i nadamo se da će je slediti i druge zajednice u dijaspori.”

Po završetku programa gosti su počašćeni pihtijama i hlebom sa mašću, podsećajući se skromnih navika prvih doseljenika.

 

Autor: 
Panon RTV