You are here

Ulog majskih izbora

Približava se prvi krug izbora. Ostalo je svega sedam dana do otvaranja birališta. Ulog je ogroman. Biramo nove sazive skupštine Srbije i Vojvodine, odbornike u skupštinama lokalnih samouprava. Zbog ostavke dosadašnjeg predsednika republike, glasamo i za novog predsednika.

Na nivou lokalnih samouprava sve su kombinacije moguće za sastavljanje skupštinskih većina. Što se tiče Skupštine AP Vojvodine, bilo bi veliko iznenađenje da članice sadašnje vladajuće koalicije ne osvoje većinu mandata. Na republičkom nivou su dve opcije realne. Verovanije je da će dosadašnja koalicija proširena sa LDP-om obezbediti dovoljan broj mandata za izbor nove vlade. Manje je verovatno, ali nije isključeno da naprednjaci i DSS, uz pomoć koalicije oko socijalista formiraju novu Vladu Republike Srbije. Na konačan rezultat predsedničkih izbora veliki će uticaj imati podrška Borisu Tadiću ili Tomislavu Nikoliću od strane predsedničkih kandidata, koji neće ući u drugi krug.


SVM izlazi na izbore samostalno. Istakli smo i predsedničkog kandidata sa iskrenim namerama. Ambicija nam je da osvojimo što veći broj glasova u prvom krugu, kako bismo stvorili priliku da najvažnije elemente programa „Za Vojvodinu – u normalnoj Srbiji“ postavimo kao uslov za podršku u drugom izbornom krugu dosadašnjem predsedniku republike. Naš najvažniji cilj je prestanak ekonomskog iskorišćavanja Vojvodine.

Ukoliko dosadašnja vladajuća koalicija uspe da oformi vladu, ona će nastaviti put evropskih integracija. Bez obzira na stavove liberala, kosovska politika se neće radikalno promeniti, a ni politika vojne neutralnosti se neće napustiti. Na žalost. Evropske integracije će se dakle nastaviti tempom, koji je do sada karakterisao Srbiju. Za svaki korak će nam biti potrebno duplo više vremena u odnosu na druge bivše komunističke zemlje, koje su ovaj proces uspešno okončale. Što će reći, da ćemo na kraju četvorogodišnjeg mandata stići do polovine pristupnih pregovora. Ako pak SNS-DSS i koalicija okupljena oko socijalista formiraju vladu, evropske integracije će se usporiti. Ne mislim da će se ostvariti koncept političke neutralnosti, niti je realno da Srbija istupi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali se uslovi neophodni za dobijanje datuma za početak pregovora neće u dogledno vreme ispuniti.

Što se tiče manjinskih prava, ako sadašnja vladajuća koalicija zajedno sa liberalima nastavi sa vođenjem zemlje, nastaviće se procesi koji su se proteklih godina odvijali. I dalje će postojati pokušaji da se zakonima derogiraju nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a na lokalnom nivou će i dalje postojati opstrukcija primene zakona. Autentični politički predstavnici nacionalnih zajednica će se tome i dalje energično suprostavljati. Ne verujem da bi ni druga opcija, predvođena SNS-om, na drastičan način pokušala smanjiti dostignuti nivo manjinskih prava. Ali bi se u ovom slučaju manjinske zajednice zasigurno suočvale se (još) većim nerazumevanjam od strane centralne vlasti.

Što se tiče položaja Vojvodine, ne verujem da bi se koalicija predvođena naprednjacima upustila u avanturu smanjenja zakonom definisanih nadležnosti pokrajine, bez obzira na antivojvođanske stavove DSS-a. Sa budžetksim zakidanjima bi se sigurno nastavilo i u naredne četiri godine. Izvesno je da Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine ne bi bio donet.

Ukoliko dosadašnja koalicija plus liberali formiraju vladu, šanse za jačanje položaja Vojvodine su kudikamo bolje. Ali samo u jednom slučaju. Ako političke opcije okupljene oko DS-a (uključujuči i LSV), koje su u proteklih 10-12 godina bezbroj puta prevarile građane Vojvodine, budu kažnjene za svoje ponašanje. Vreme proteklo od 2000-te godine je dokazalo da se odnos centralnih vlasti prema Vojvodini neće promeniti, sve dok građani pokrajine na izborima ne uskrate podršku onima, koji u izbornim kampanjama govore jedno, a prilikom glasanja o ključnim zakonima za pokrajinu rade drugo.

SVM u proteklom periodu nije glasao ni za jedan zakon koji je bio u suprotnosti sa interesima građana Vojvodine. Bez obzira na politički rizik i cenu koju smo plaćali. Godinama smo jedina politička stranka koja je dosledno zastupala vojvođanske interese.

Pravi ulog majskih izbora jeste jačanje podrške borbi za prestanak ekonomskog iskorišćavanja Vojvodine ili nastavak podrške politici kojoj su vojvođanski interesi najviše na drugom mestu.