You are here

Suočavanje sa realnošću

Treba se suočiti sa realnošću, oko nas se dešavaju nenormalne stvari. Ali šta nam je sve potrebno za stvaranje normalne države? Ulaganja, koja obezbeđuju radna mesta, životni uslovi dostojni čoveka i mnogo toga što nudi izborni program SVM-a.

Osnovni zadaci manjinskih stranaka su stvaranje zajednice, zaštita prava i zastupanje interesa, saradnja sa većinskim narodom, održavanje i razvoj veza sa matičnom zemljom,  regionalne težnje, održavanje i razvoj institucija zajednice. Zadatak manjinske politike je pored očuvanja društvenih i kulturnih karakteristika zajednice, i obezbeđenje njenog materijalnog  blagostanja.

Većina teško, odnosno ponekad uopšte ne razume žalbe manjine, nije osetljiva na ta pitanja. Političari iz većinskih stranaka pokušavaju da ubede sve da samo velike stranke mogu da ostvare interese građana. U kampanji mnogi čak govore na jeziku manjine, ali posle izbora zaborave svoja obećanja.

Narodni poslanici Demokratske stranke u proteklom periodu u Narodnoj skupštini Republike Srbije nisu govorili u interesu Mađara, nisu imali ni amandmane vezane za manjinska pitanja. Što je najgore, nisu nas ni podržavali kada smo govorili npr. o sudovima, železnici ili o bilo kom drugom pitanju značajnom za vojvođanske Mađare.  

Narodni poslanici predstavljaju građane, a ne stranačke centrale. To je za SVM normalno. Mi smo više puta dokazali da u parlamentu zaista zastupamo interese onih, koji su glasali za nas.

Spomenula bih svega nekoliko naših rezultata iz proteklog mandatnog perioda: odobrili smo Statut Vojvodine, usvojili zakon o nadležnostima, o nacionalnim savetima, izbrisali diskriminaciju iz procesa restitucije, usvojili odluku o ukidanju obaveznog vojnog roka i još mnogo toga.

Cilj SVM-a je da zakoni o obrazovanju, kulturi i medijima poštuju dostignuta prava pripadnika nacionalnih manjina. Izborili smo se za mogućnost polaganja ispita i pisanja diplomskih radova na mađarskom jeziku iz onih predmeta, koje predaju profesori koji znaju i mađarski.

Ono što nismo podržali je energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, protivustavan i protivvojvođanski Zakon o budžetu za 2010. godinu, kao i Zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava zbog drastičnog smanjenja broja sudova.

U prošlom mandatnom periodu nismo glasali ni za jedan zakon, koji bi bio u suprotnosti sa interesima Vojvođana. Glasali smo protiv Zakona o javnoj svojini, ali pored stranaka koje čine parlamentarnu većinu, i LDP je glasao za taj zakon bez obzira što on ne obezbeđuje privredni razvoj Vojvodine i lokalnih samouprava.

Osnovni uslov za stvaranje normalne Srbije je da se rukovodstvo zemlje konačno odluči kojim pravcem želi da ide. SVM smatra da je jedini mogući pravac put evroatlantskih integracija, naime ne postoji nijedna bivša socijalistička zemlja, koja se pre članstva u Evropskoj uniji nije  priključila NATO-u. Nije na odmet ni da bi se na taj način povećala sposobnost zemlje za privlačenjem kapitala.  

U normalnoj zemlji se poštuju doneti zakoni, naime, to je osnovni uslov izgradnje pravne države – a poštovanje pravne države i stopa direktnih investicija su usko povezane.

Vratila bih se na početak. Oko nas se dešavaju nenormalne stvari. Ali postoji rešenje. Ukoliko 6. maja što više nas izađe na glasanje i svojim poverenjem nagradi SVM, ova stranka će se i dalje tvrdo i dosledno boriti za Vojvodinu – u normalnoj Srbiji.