You are here

Principijelnost i kredibilitet

Narodna skupština je 27. februara održala dan za glasanje i izabrala člana Vrhovnog saveta sudstva iz reda apelacionih sudova. Posle tronedeljnog natezanja, poslanici Srpskog pokreta obnove su se ipak vratili u parlament da, kako su objasnili „daju većinu za izglasavanje reformskih zakona koje traži EU“. Dešavanja, koja su prethodila pristanku SPO-a da promeni svoje mišljenje, prisetila su me na sve ono što je Savez vojvođanskih Mađara preživeo u poslednjim nedeljama 2009. godine.Poslanici SVM-a su 29. decembra 2009. godine glasali protiv usvajanja Zakona o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu, iz razloga što nije ispoštovana ustavna garancija od 7% u odnosu na finansiranje AP Vojvodine. Pokušali smo da amandmanom uskladimo predlog sa Ustavom, ali nismo naišli na razumevanje. Umesto spremnosti za dogovor,  upućivana su nam brojna upozorenja i pretnje. Ali smo, bez obzira na neviđeni pritisak, ostali dosledni onome što svo vreme zastupamo. Dokazali smo, da su poštovanje ustavnosti, funkcionisanje pravne države i zaštita interesa građana Vojvodine za nas vrhunske vrednosti.

 

Nakon toga su usledile sankcije protiv naše stranke. U Senti je, nakon smene predsednika opštine iz redova SVM, formirana nova koalicija. Demokratska stranka je opštinsku vlast podelila sa Mađarskim građanskim savezom, strankom čiji je predsednik samo nekoliko meseci pre toga izajvio, da je u Srbiji na delu antimađarski rasizam. U Subotici su demokrate, umesto nas, uzeli u koaliciju Demokratsku stranku Srbije, stranku koja je najvatreniji protivnik najvažnijeg proklamovanog političkog prioriteta DS-a, tj. ulaska u Evropsku uniju.

Mi smo ostali principijelni, bili smo kažnjeni, ali smo sačuvali kredibilitet.

SPO je od završetka rasprave o izboru člana Vrhovnog saveta sudstva, odbijao da obezbedi kvorum za glasanje, zbog uskraćivanja prava da opozovu ministra i državnog sekretara iz Vlade, koji su izabrani na njihov predlog. Srpski pokret obnove su ponašao izuzetno principijelno. Iz dana u dan su međutim trpeli sve veće i veće medijske pritiske. Šta se dešavalo iza kulisa, može se samo pretpostaviti. Iz onoga što je izlazilo u javnost bilo je jasno da su pokrenuti svim mogući mehanizmi za njihovo disciplinovanje. 27. februara su se vratili u parlament i održano je glasanje. I gle čuda, mašinerija za pritiske je stala. Principijelnost i kredibilitet SPO-a je u najmanju roku poljuljana.

Izborom jednog člana Vrhovnog saveta sudstva stvoreni su preduslovi za nastavak rada na preispitivanju odluka o reizboru sudija i javnih tužilaca. U međuvremenu je Evropska komisija našim vlastima stavila do znanja da će biti neophodna i ponovna revizija već revidiranih odluka Visokog saveta sudstva, koje je ovo telo donelo u periodu od kada zbog hapšenja jednog i ostavke drugog člana, nije imalo kvorum. Komisija neće pogledati kroz prste Srbiji. Ona naprosto želi da pred državama članicama očuva svoj kredibilitet.