Skip to main content

„A vajdasági magyar közösségnek rátok van szüksége”

„A vajdasági magyar közösségnek rátok van szüksége”

Felsőoktatási tájékoztató körúton az MNT és a VaMaDiSz

Felsőoktatási tájékoztató körútra indult a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség, hogy a magyar tannyelvű középiskolás végzős diákoknak beszéljenek a továbbtanulási lehetőségekről, az MNT ösztöndíjprogramjairól, a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről és egyéb hasznos információkat osztottak meg a hallgatósággal, és hogy elvigyék a diákoknak a felsőoktatási tájékoztató füzetet.

Szerdán az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolába és a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumba látogattak el.

A szabadkai gimnáziumban elsőként Sóti Attila, a VaMaDiSz újvidéki irodájának vezetője szólt a harmadikos és negyedikes diákokhoz. Hangsúlyozta: nem meggyőzni jöttek, hanem informálni a diákokat a lehetőségekről.

Így szó esett az MNT ösztöndíjairól és a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről is, mert szerinte ez a két akadály – az anyagi helyzet és a szerb nyelven való tanulás, a szerb nyelv ismeretének a hiánya – az ösztöndíjprogramnak és a képzésnek köszönhetően immár elhárult.

– Én sem beszéltem szerbül, amikor az Újvidéki Egyetemre iratkoztam, az elején szinte mindent szótárral a kezemben intéztem, de fél év alatt olyan szinten meg lehet tanulni a nyelvet, hogy a szóbeli vizsgák is probléma nélkül letehetőek.

A szerb nyelv tehát csak egy rossz kifogás. És sosem tudni, hogy mikor kényszerül valaki arra, hogy magyarországi tanulmányai után haza kell jönnie. Ha valaki ismeri a szakterületét két nyelven is, abból csak előnye származhat. A vajdasági magyar közösségnek rátok van szüksége, hogy mindannyian erősebbek lehessünk – intézte szavait a diákokhoz az utolsó éves egyetemista.

Ágó Krisztina bemutatta az MNT és a VaMaDiSz készítette füzetet és felhívta a figyelmet arra, hogy – ahogyan ő fogalmazott – rengeteg ösztöndíj várhat az itthon tanulókra: az MNT ösztöndíján túl az állami ösztöndíjról, az önkormányzatok ösztöndíjairól, a diáksegélyező egyesületek támogatásairól és az ún. kollégiumrendszerű ösztöndíjakról is beszélt.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke ezután elmondta, hogy jelenleg több mint 1000 itthon tanuló hallgató van az MNT ösztöndíjrendszerében, egy családot alkotó, folyamatosan kommunikáló közösség részeként.

– Az ösztöndíjprogram felkarolja a hallgatókat, hogy versenyképes tudáshoz jussanak és érvényesüljenek, segíti a hallgatókat, hogy a munkáltatók felfigyeljenek rájuk, így az ösztöndíjrendszer tulajdonképpen egy komplex karrierépítési rendszer – hallottuk Korhecztől, aki azt is elmondta, hogy nem rejti véka alá, hogy természetesen azt szeretné, ha a diákok itthon tanulnának, és arra hívta fel a pályaválasztás előtt álló tanulók figyelmét, hogy ne hagyják magukat becsapni, mert – mint mondta – nagyon egyoldalúra festett kép az, hogy minél nyugatabbra kell menni a boldogulásért.

– Nem biztos, hogy olyan jó az a távoli világ, és lehet, hogy az, amire azt mondják, hogy nagyon rossz, az nem biztos, hogy valóban olyan rossz. Sokaknak éppen a szerb nyelv tudása jelenti a karriert. Nem mindig a könnyebb út a jobb út – intézte szavait a diákokhoz.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium végzős diákjainak jóval több mint fele Magyarországon kívánja folytatni tanulmányait.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Ostale vesti