You are here

Glas za Ištvana Pastora – Glas za Vojvodinu u normalnoj Srbiji

Povodom predsedničke kandidature Ištvana Pastora, 24. decembra 2007. godine je Boris Tadić u Subotici ocenio da je "neuobičajeno da jedna etnička zajednica ima svog kandidata na predsedničkim izborima". Iste te 2007. godine, doduše nekoliko meseci ranije, se odvijala izborna kampanja za predsednika Francuske. Kandidaturu kasnijeg pobednika,Nikole Sarkozija je, zbog njegovog mađarskog porekla, tokom kampanje žestoko osporavao predsednički kandidat ultradesnice, Žan Mari Lepen. Kada sam predsedniku Tadiću, dva dana posle njegove izjave, ukazao na ovu paralelu na sednici Narodne skupštine, na kojoj je inače proglašena vojna neutralnost, on je bio poprilično izrevoltiran. Bez razloga.

Kasnije je usledio prvi krug predsedničkih izbora u kojem je Ištvan Pastor osvojio 93039 glasova. Nakon toga su krenuli pregovori o podršci u drugom izbornom krugu, koji su na kraju rezultirali pismenim dogovorom između SVM-a i DS-a. I na kraju je u drugom krugu kandidat Demokratske stranke pobedio sa nešto više od sto hiljada glasova.


Šta je tada Savez vojvođanskih Mađara tražio od kasnijeg pobednika predsedničkih izbora zauzvrat za podršku? Tražili smo preuzimanje obaveza za ispunjenje najvažnijih prioriteta naše stranke: otklanjanje prepreka na putu ka Evropskoj uniji, posebno završetak saradnje sa Haškim tribunalom; usvajanje novog Statuta Vojvodine i donošenje Zakona o nadležnostima pokrajine; profesionalizaciju vojske Srbije; donošenje zakona o imovini AP Vojvodine i lokalnih samouprava; usvajanje zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina; donošenje zakona o restituciji i novog zakona o rehabilitaciji.

Zbog ostavke Borisa Tadića, 6. maja ćemo ponovo birati predsednika republike. Do sada je verifikovana kandidatura 11 predsedničkih kandidata. Savez vojvođanskih Mađara je i ovoga puta doneo odluku da istakne svog kandidata. Za tri dana smo sakupili bezmalo 13000 hiljada potpisa podrške kandidaturi Ištvana Pastora. U odnosu na izbornu kampanju od pre četiri godine, ovoga puta – bar do sada – kandidat DS-a nije osporio legitimnost kandidature pripadnika etničkih zajednica. To je svakako razlika u odnosu na prethodnu priliku. Inače ima malo razlika. I ovoga puta će se u drugom krugu naći Boris Tadić i Tomislav Nikolić. I 20. maja će jedan od njih dvojice pobediti sa malom razlikom u broju glasova. Na krajnji ishod predsedničkih izbora će i ovaj put veliki uticaj imati podrška kandidata, koji se neće naći u drugom krugu. To je najvažniji razlog zašto će Savez vojvođanskih Mađara imati svog kandidata. Predsednik Pastor, kao jedini kandidat iz Vojvodine, izlazi na izbore sa ambicijom da osvoji što veći broj glasova, kako bi stvorio priliku da najvažniji elementi programa „Za Vojvodinu – u normalnoj Srbiji“ mogli postaviti kao uslov (u pozitivnom smislu te reči) za podršku u drugom izbornom krugu dosadašnjem predsedniku republike.

Šta ćemo ovoga puta zahtevati? Postavljanje evropskih integracija za apsolutni prioritet buduće Vlade, donošenje Zakona o finansiranju AP Vojvodine, prestanak prakse protivustavnog uskraćivanja sredstava Vojvodini, promenu maćehinskog odnosa prema poljoprivredi, ponovno uspostavljanje samostalnosti neopravdano ukinutih sudova, poštovanje zakonom utvrđenih nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, usklađivanje područja upravnih okruga sa prirodnim granicama geografskih celina, sprovođenje restitucije.

Nismo tražili budžetska sredstva koja u iznosu od 50 miliona dinara stoje na raspolaganju svakom predsedničkom kandidatu. Kao što smo to činili pre četiri godine, i ovaj put smo istakli kandidaturu sa iskrenim namerama. Ubeđeni smo da podrška našim ciljevima neće zavisiti od broja bilborda, reklamnih spotova, plakata ili iznajmljenih televizijskih termina. Naš najvažniji adut je kredibilitet koji smo u proteklih nekoliko godina stvorili.