You are here

Dosta je opsenjivanja!

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović je odgovoran za politiku poljoprivrede države u zadnjih godinu dana. Javnost ga je primila sa protivrečnim osećanjima. Došlo je do rekonstrukcije vlade, i mnogi su se nadali, da će on doneti nešto novo Srbiji. Da će Demokratska partija više obratiti pažnju na proizvođače, da će više novca davati ovoj grani, iz koje država očekuje ozbiljne prihode u ovoj godini. Razočarali su se, jer na primer ni dan danas ne znamo, koliko subvencija pripada ove godine poljoprivrednim proizvođačima. „Da li se možda menja sistem“ da li će biti novih uslova ? kakva dokumenta treba da prikupe poljoprivrednici? – sve sama pitanja bez odgovora.

 

Ali kako je počelo?

Nakon svog izbora ministar se odselio iz zgrade ministarstva, i smestio se u kancelarijama Vlade. Zabranili su izvoz pšenice, izostale su uredbe o raspodeli i načinu subvencija. Krajem maja se ispostavilo, da se sistem subvencija menja, i ne pripada proizvođačima, samo do veličine od 30 hektara. Došlo je do širokog protesta proizvođača, zatim do sporazuma, u kojem je Savez Vojvođanskih Mađara primio na sebe lavovski deo. Sada već znamo, da je sve to imalo rezultata, jer su proizvođači u januaru 2011.godine dobili subvencije na bazi površine do 100 hektara. U ovome je naravno Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara imao ne mali udeo. Za SVM je ozbiljan rezultat, ali ipak ne možemo sa svime ovim biti zadovoljni.

Naime u današnje  vreme vlada nesigurnost, kako je to bilo početkom 2011-te godine, i kao što znamo, tada to nije vodilo ničemu dobrom. Za vreme protesta ministar poljoprivrede je dao obećanje i da će se već tokom jeseni znati, šta mogu da očekuju proizvođači 2012-te godine. Sada smo već na kraju februara i ne može se znati, šta da očekujemo. Od obećanja ponovo nije ostalo ništa. Usvojili smo budžet, i sa sigurnošću tvrdim, da su sredstva isplanirana za ovu godinu. Tačno onoliko, kao prošle godine – što znači, da bi subvencije do 100 hektara na bazi površine pripadali proizvođačima. I to 14.000 dinara po hektaru. Mi imamo interes u tome, jer je proizvodna 2012-ta godina počela već jesenas. Ali od uredaba ni traga, ni glasa. Krajnji rok je bio kraj januara, Petrović je obećao da će do tada svako znati sve.  Ali ništa. Postoje nagađanja, kruže razne glasine, naime sada slede izbori, i sada se seju “poverljive“ informacije. Potrebno je opet pobediti i tada obećanja ne smeju da manjkaju.

Priča se da se ne mora plaćati doprinos za penzijsko osiguranje, da će gorivo biti jeftinije, kao i veštačko đubrivo za proizvođače. Nekako je tako poćelo i 2008-e .... svako je dobio nekakva mala davanja, nedelju dana pre glasanja.

Dolaze izbori, i svako će dobiti nekakvu malu pomoć, savete pre glasanja, ali šta će slediti nakon termina glasanja, na žalost to se ne može znati.

2oo8 kao što znamo, nije se desilo ništa dobro. Idemo u Evropu, i ako stvarno idemo u tom pravcu, jedno pravilo treba da razume beogradska politika. Može da dođe bilo koji ministar, političke utabane staze ne smeju da se menjaju na određenim teritorijama. Takva teritorija i je teritorija poljoprivrede, ovo je takva strategijska grana, koja čini kičmu Vojvodine, sa dobrom zemljom, vrednim rukama i ljubavlju.

Ako rukovodstvo države ovo ne oseća, nije spoznalo ovo, ne obraća pažnju na ovo, ne sluša nas, tada nam predstoji mračna budućnost. Mi unutar SVM voleli bi ovo da menjamo ! stalno skrećemo pažnju Beograda na ove teme, mi imamo viziju budućnosti, imamo planove, snove, u kojima poljoprivreda zauzima dostojno mesto. Ali da bi mogli menjati, da bi imali veću težinu, moramo imati mnogo glasova i još više sposobnih poslanika.

Voleo bih, ako bi proizvođači bacili pogled unazad na protekli period, i prisetili bi se, ko je bio uz nas, ko je govorio o našim problemima u proteklom periodu. Jer interese proizvođača ne treba zastupati samo onda, kada su izbori, nego je potrebno kontinuirano raditi na tome, da mu političar pomogne, kada je već na to dobio poverenje, mandat.

 

Dolaze izbori! Trebaju nam dela, a ne obećanja!

Dosta je opsenjivanja!