You are here

Crkva i politika

Početkom posta, pripremajući se za jedan od najvećih crkvenih praznika, Uskrs, a istovremeno i približavanjem najznačajnijeg takmičenja, izbora, sam odlučila da pokušam da napravim paralelu između crkve i politike.

Crkveni i politički lideri zaista imaju mnogo zajedničkih karakteristika: predstavljaju određenu zajednicu, grade je, rade na stvaranju boljeg sveta. Osnovni zadatak im je zapravo isti. Zajednički cilj im je poboljšanje kvaliteta života njihove zajednice i okoline. Sredstva koja pop ili sveštenik i političar koriste prilikom svog posla su takođe u velikoj meri slična: kao što pop propoveda veru, političar predstavlja program stranke, kao što crkvene ličnosti obećavaju onozemaljsku nagradu posle ovozemaljskog života, političari obećavaju bolju, lepšu budućnost ovde i sada.

 

Što se mene lično tiče, posećujem crkvu, majka mi je reformator, otac katolik, stoga svake večeri  prisećajući se baka, od kojih sam učila molitve, izgovorim večernju molitvu kako jedne, tako i druge vere i trudim se da živim u skladu sa hrišćanskim vrednostima. Crkvu posećujem da bih tamo doživela duševni mir, koji ona pruža, da bih pevala, molila se – ukratko, da budem bliža Isusu.

Funkcioneri najveće stranke trenutno vladajuće koalicije su već za Božić započeli svoju neukusnu kampanju. Naime, prošle godine je Televizija Vojvodine prenosila ponoćnu misu iz Bečeja. Nije vredno ni pomena izjava koja se mogla čuti sutradan, prema kojoj je crkva bila premala da primi svakog ko je želeo da bude u blizini jednog tamo prisutnog političara, jer ovo zasigurno nije istina. Hrišćani idu na ponoćnu misu da proslave Isusovo rođenje.

Politika se nedvosmisleno mora oblikovati prema crkvenom učenju i moralnim vrednostima, pošto hrišćanske vrednosti nikako ne bi smele izostati iz procesa donošenja političkih odluka. Savez vojvođanskih Mađara će od nove Vlade zahtevati što raniji završetak procedure povraćaja imovine tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama i iniciraće rešavanje do sada nerešenih pitanja crkvi i sveštenstva.

Danas je već pola decenije, kako je Savez vojvođanskih Mađara primljen u Evropsku Narodnu Partiju, što je dokaz da nas i naši evropski prijatelji priznaju za stranku koja zastupa hrišćanske i demokratske vrednosti. Saradnja naše stranke i ljudi na čelu naših tradicionalnih crkvi je u proteklom periodu bila veoma intenzivna, pošto smo samo zajedno sposobni da zaista dobro zastupamo interese građana.

Uskrs je praznik vaskrsnuća. Čini se da je i zajednica vojvođanskih Mađara posle uspešnog sastavljanja posebnog mađarskog biračkog spiska i formiranja novog Nacionalnog Saveta Mađara vaskrsnula iz ranije letargije.

Raduje me što smo u proteklom periodu i direktno komunicirali sa biračima, ovu praksu želimo da nastavimo i u budućnosti. Time što će Savez vojvođanskih Mađara samostalno učestvovati na izborima, nama, vojvođanskim Mađarima i ostalima se otvara mogućnost da glasaju za stranku koja istovremeno zastupa interese Vojvođana, zahteve poljoprivrednih proizvođača, probleme manjina i lokalna razvojna pitanja, ne marginalizujući nijedno.

Odgovorni lideri vojvođanskih Mađara će zahvaljujući podršci građana na narednim izborima moći da efikasno obezbede ravnopravnost mađarske zajednice naspram građana druge nacionalnosti i njihov dugoročni opstanak u hiljadu godina staroj domovini.