You are here

Brojevi

U nedelju, tačno u podne smo predali overene potpise neophodne za predsedničku  kandidaturu Ištvana Pastora, predsednika stranke. Istog popodneva njegova kandidatura je i odobrena.

Time što je Boris Tadić 4. aprila odlučio da „skrati mandat”, (pišem pod navodnicima, jer kako god oni pokušavali da to upakuju i objasne građanima, pravni sistem Srbije ne poznaje ovakav pojam, dakle predsednik Demokratske stranke je PODNEO OSTAVKU kao predsednik republike), a predsednica parlamenta je sutradan raspisala i predsedničke izbore za 6. maj, se povećao broj glasačkih listića. U rukama Vojvođana će dakle te nedelje biti 5 listića i na njima treba da nađu za njih najbolju opciju. Prema našim nadanjima, Savez vojvođanskih Mađara. Dakle, osim za predsednika i za sastav budućeg republičkog i lokalnih parlamenata, glasaće i za pokrajinske poslanike, još tačnije za pokrajinske liste i za većinske kandidate.

U tom papirološkom metežu im uopšte neće biti lako da se snađu. Zbog toga, glavni zadatak političkih partija je da tokom kampanje najpre ubede građane da izađu da glasaju, a potom i da zaokruže baš njihovog kandidata/listu.

Zbog složenosti pitanja, pojedini pridaju veliku pažnju rednom broju na glasačkom listiću. Zato su neki ciljali redni broj 1, a drugi na primer broj 5. Mi, u Savezu vojvođanskih Mađara nismo ciljali ništa, nismo hteli da uđemo u bilo kakve besmislene ratove za brojeve, samo smo rešavali naše obaveze. Vredno smo sakupljali potpise podrške.

SVM je ovoga puta uspeo da za četiri dana sakupi 11 838 potpisa neophodnih za predaju republičke liste, a potom, posle svega nekoliko nedelja, od utorka do četvrtka uveče se skupilo 12 963 potpisa podrške za kandidaturu predsednika stranke, Ištvana Pastora za predsednika republike. Bilo je dakle potrebno svega tri dana da aktivisti SVM uspešno izvrše i ovaj zadatak. I ovom prilikom bih želela da se zahvalim svima, koji nisu žalili ni svoje vreme, ni napor, i stajali u redu kako pre nekoliko nedelja, tako i sada, i dali su svoj potpis. 

Ovom prilikom su stranke koje imaju kandidate na predsedničkim izborima, imale zaista malo vremena za sakupljanje potpisa. Možda to sada, kada smo ispunili zahteve pre isteka roka, i nije bitno, ali smatram da je bitno da o tome pišem, kao i o tome da je Ištvan Pastor jedini vojvođanski kandidat na predsedničkim izborima.

Ali kad smo već kod brojeva, bavila bih se malo i novcem. Novac neophodan za održavanje i finansiranje vanrednih predsedničkih izbora nije planiran u ovogodišnjem budžetu, pošto niko nije znao da će ove godine biti i predsedničkih izbora, tako da će Vlada Srbije isplatiti ova sredstva iz tekuće budžetske rezerve. SVM je međutim odlučio, da neće pokrenuti posebnu predsedničku kampanju, pošto zastupamo isti program na svim nivoima. Nećemo tražiti ni novac iz budžeta od oko 45-52 miliona dinara za predsedničke kandidate koji se takmiče u prvom izbornom krugu, pošto smatramo da je to besmisleno trošenje novca. Mi smatramo da treba da se sretnemo sa što više ljudi i da se zajedno dogovorimo kako zamišljamo normalnu Srbiju.

Ali vratimo se rednim brojevima, SVM je dobio redni broj devet kako na republičkom, tako i na pokrajinskom glasačkom listiću. Na lokalima se takmičimo pod različitim brojevima, u tom slučaju na listiću treba samo pronaći SVM.  Pod kojim brojem će se takmičiti Ištvan Pastor, odlučiće žreb 20. aprila.