You are here

Imamo 6 narodnih poslanika, odnosno pored neophodnih pet mandata za formiranje posebnog poslaničkog kluba, uspeli smo da osvojimo još plus jednog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Hvala lepo svima koji su svojim glasom ili na bilo koji način doprineli ovom našem zajedničkom uspehu.

Jako me raduje što je naša zajednica nagradila naš dosadašnji rad i ostvarenja. Ovo se videlo, to smo osećali i tokom kampanje, pošto smo obišli mnogobrojna vojvođanska mesta u protekle četiri nedelje. Iskreno, iza nas, iza mene je zamornih mesec dana, punih kampanjskih dešavanja.

Više hiljada ljudi smo upoznali sa dosadašnjim rezultatima i planovima vezanim za budućnost. I isplatilo se, naime SVM je zahvaljujući svojim biračima ponovo dokazao -  nije istina da stranke nacionalnih manjina nemaju budućnost.

Želela bih da podsetim sve, da je SVM i ovoga puta na izborima učestvovao samostalno, tačnije uz podršku značajnog procenta predstavnika nevladinih organizacija, tradicionalnih crkvi i vojvođanskih mađarskih intelektualaca.

Vrlo je teško sumirati u okviru jednog kratkog bloga utiske sa parlamentarnih izbora održanih u nedelju. Ukratko, ostvarili su se formulisani ciljevi, ambicije naše stranke i bez obzira na ne lako odmeravanje snaga, održali smo se, šta više, ojačali smo.

Konkretnije, izraženo u mandatima, rezultati su sledeći: sa republičke liste SVM-a je šest kandidata došlo do mandata narodnog poslanika, za jedan više nego 2012., za dva više nego 2008. i za tri više nego 2007. Zbog toga slobodno možemo da izjavimo da je jedan od pobednika ovih izbora Savez vojvođanskih Mađara i vojvođanska mađarska zajednica. 

Od sada dakle SVM raspolaže sa šest mandata. Rezultat je dokazao da je put kojim SVM ide dobar i da iza njega stoji podrška vojvođanske mađarske zajednice.

U narednih nekoliko dana se očekuje niz pregovora, i bez obzira na činjenicu da Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, pozicija SVM-a se ne menja: voleli bismo da budemo deo parlamentarne većine. Tačnije, voleli bismo da najznačajniji delovi našeg izbornog programa uđu u program buduće Vlade Republike Srbije.