You are here

Prošlo je dobrih dva i po meseca od formiranja novog saziva Narodne skupštine, odnosno dva meseca od izbora nove Vlade. Za potrebe ovog bloga bih se osvrnula na ovaj period iza nas. Izmene zakona, potvrđivanje statuta, odgovor ministra obrazovanja, rešavanje životnog problema. Ali da idemo jedno po jedno.

Ubrzo po konstituisanju novog saziva parlamenta usvojene su izmene i dopune Zakona o

nacionalnim savetima nacionalnih manjina skoro u identičnom obliku koji je još prethodna Vlada Republike Srbije utvrdila i uputila Skupštini na usvajanje 18. decembra 2013. godine. Ove izmene i dopune su neophodne zbog predstojećih izbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina čiji mandat ističe u julu ove godine.

Od ministarke Kori Udovički smo dobili čvrsto obećanje da će se odmah po usvajanju spomenutih izmena i dopuna, pristupiti izradi novih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Cilj je da se nadležnosti nacionalnih saveta koje su ukinute odlukom Ustavnog suda od 16. januara ove godine, ali bi u drukčijoj pravnoj konstrukciji bile u skladu sa Ustavom, ponovo uspostave izmenama i dopunama važećeg zakona.

Po formiranju nove Vlade Republike Srbije konsenzusom trenutne većine u Skupštini AP Vojvodine i nove vladajuće koalicije u Skupštini Srbije donet je novi Statut AP Vojvodine.

Na postavljeno poslaničko pitanje moje koleginice Anamarije Viček poslednjeg četvrtka prošlog meseca je ministar obrazovanja odgovorio da bi od septembra diferencirano podučavanje srpskog kao nematernjeg jezika moglo da uđe u obrazovni program. Ova vrsta podučavanja je izuzetno značajna naročito u područjima gde većinom žive Mađari i gde učenici nemaju prilike da na adekvatan način nauče srpski, a sve sa ciljem da svi pripadnici nacionalnih zajednica na adekvatnom nivou nauče jezik većinskog naroda. Zbog toga mi, u Savezu vojvođanskih Mađara smatramo značajnim da se razradi diferencirani plan i program za podučavanje srpskog kao nematernjeg jezika, kao i da se pripreme odgovarajući udžbenici. Ministar obrazovanja je rekao da se ovaj problem nalazi u Strategiji razvoja prosvete, ali da još nije donet akcioni plan. No, plan je da do septembra i on bude usvojen. Ukoliko taj plan bude završen, neće biti naročitih tehničkih problema da se to implementira za 2015/16. godinu u obrazovni program, što i mi smatramo realnim.

Nije manje važnosti ni činjenica da posle višenedeljnog cimanja proizvođači mleka iz Jazova ponovo mogu da predaju mleko, ovoga puta Subotičkoj mlekari. Do zastoja u preuzimanju mleka je došlo zbog toga što prethodni otkupljivač nije mogao da plaća za mleko, pa su proizvođači morali da nađu novog, što je nažalost potrajalo nekoliko nedelja, a u tom vremenskom intervalu 20-25 proizvođača mleka nije znalo šta da radi sa viškom istog. U pomoć stočarima pritekli su narodni poslanik Arpad Fremond i naš kolega, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Atila Juhas. Najpre su se susreli sa proizvođačima iz Jazova i dogovorili se da će uz asistenciju Ministarstva poljoprivrede pokušati da reše probleme nastale u otkupu mleka. Primarno zahvaljujući tome, što SVM ima državnog sekretara u spomenutom ministarstvu, pregovarano je sa više otkupljivača i na kraju je postignut dogovor sa Subotičkom mlekarom. Nadamo se da će od sada preuzimanje mleka u Jazovu biti konstantno i da ubuduće neće doći do sličnih zastoja, jer su proizvođači iz Jazova poznati po kvalitetnom mleku.

 

I ono što još čeka razrešenje, ali već ozbiljno radimo na tome: Izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila bi trebalo stvoriti uslove da polovne poljoprivredne mašine koje podležu obavezi registracije budu registrovane i ako ne postoji prvi račun o kupovini istih. Naime, mnogi poljoprivredni proizvođači poseduju mehanizaciju staru 20-30 godina, za koju postoji obaveza registracije, a za koje nemaju račune o kupovini, te ih stoga ne mogu registrovati, a podležu toj obavezi.

U međuvremenu smo zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja, Ferencem Vickom organizovali susret rukovodioca nekih vojvođanskih zdravstvenih ustanova kako bi procenili trenutnu situaciju na terenu. Parlament je odobrio više međunarodnih sporazuma, između ostalih onaj zaključen sa Arapskim Emiratima o pomoći u navodnjavanju, kao i sporazum o povoljnom zajmu u iznosu od milijardi dolara. Usvojen je i po kupce povoljan Zakon o zaštiti prava potrošača. Na polju socijalnih pitanja se trenutno najviše pažnje posvećuje novim izmenama i dopunama Zakona o radu, ali o tome sledećom prilikom.