You are here

Pred kraj leta, početkom jeseni sam pisala o tome da sledećeg proleća izlazimo na birališta. Ne sluteći ništa, tada sam još mislila na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. Danas već znamo da će ti izbori biti odloženi za oktobar, ali bez obzira na to, ponovo je kampanja. 

Time što je glavni odbor, odnosno predsedništvo Srpske napredne stranke, pa i Vlada Republike Srbije predložila predsedniku republike da raspusti parlament, a on 29. januara raspisao parlamentarne izbore za 16. mart, postalo je jasno, da ćemo ponovo birati. Dakle, te nedelje ćemo izabrati sastav budućeg republičkog parlamenta.

Pojedini pridaju veliku pažnju rednom broju. Zbog toga neki ciljaju redni broj 1, a drugi na primer broj 5. Mi, u Savezu vojvođanskih Mađara nismo ciljali ništa, samo smo izvršavali svoj zadatak. Čim su se stvorili uslovi, sakupljali smo potpise podrške.

Ovoga puta smo za četiri dana uspeli da sakupimo 13.200 potpisa za predaju republičke liste. Bilo je potrebno svega tri dana za neophodnih 10.000. I ovom prilikom bih želela da se zahvalim svima, koji nisu žalili ni svoje vreme, ni napor, stajali u redu i dali svoj potpis. 

U subotu u podne smo predali svoju republičku listu i neophodne overene potpise. Iste večeri, ova lista, pod imenom Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor je i proglašena. Ovim smo nekoliko većinskih stranaka ostavili iza nas na glasačkom listiću.

Neće biti lako. Naš glavni zadatak je da najpre ubedimo građane da izađu da glasaju, a potom i da zaokruže broj ispred naše liste. Dakle, broj pet.

Postizanje dobrog izbornog rezultata je moguće jedino ako radimo u svim fazama kampanje. Smatram da je naš zadatak isti kao i inače, dakle da komuniciramo sa građanima i da im prenesemo našu političku poruku, da im predstavimo naš izborni program.

Približavanjem izbora je potrebno naglasiti i značaj izlaska glasača na birališta. Ubeđivanje birača da je naša lista najbolja, postaje uzaludno, ako na dan izbora ne izađu na birališta i ne glasaju. Mnogi misle da njihov glas nije bitan, ali nije tako. Svaki glas podrške je od izuzetnog značaja. 

Dakle, 16. marta su parlamentarni izbori, jedno novo odmeravanje snaga. Za njegovu uspešnost postoje svi uslovi, naime rezultati iza nas, kao i posao koji je SVM odradio u proteklom periodu i koji planira da nastavi, služe ovom cilju. Sigurna sam da je sada već svima jasno da su one političke snage, koje su probale da zastupaju manjinske interese u velikim strankama, zakazale. Manjinske zajednice mogu da očekuju rezultate jedino ako stanu iza svojih ciljeva i izaberu nas.

Parlamentarni izbori i prisustvo u parlamentu su jako bitni, naime tada možemo da dokažemo da postojimo, i na taj način možemo da učestvujemo u formiranju naše sudbine.

Da bi naši interesi bili zastupljeni i politički napori uspešni, potrebno je samo toliko da ostvarimo dobar rezultat na izborima. Svi mi zajedno.

Zbog toga treba da učestvujemo na parlamentarnim izborima 16. marta u što većem broju i glasamo za listu pod nazivom Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor pod rednim brojem pet. Hajde da doprinesemo daljem razvoju naše zajednice.