You are here

U drugoj polovini prošle godine su nas uveravali da će novi sistem imunizacije stupiti na snagu prvog januara, i da će svako dete o trošku države dobiti petovalentnu vakcinu.

Pentaxim su već i do sada često kupovali oni roditelji koji nisu želeli da im dete dobije „staromodnu” vakcinu, ukoliko nema preke potrebe za njom. Njegova prednost je u tome što olakšava proces imunizacije, u potpunosti je bezbedan i manje bolan za decu, pošto ga primaju sa jednim ubodom, ne izaziva nikakve reakcije.

Dakle, prošle godine je plan bio da se od 1. januara 2014. godine bebe vakcinišu na osnovu novog pravilnika, ali od ovog za sada ipak nema ništa. Pentaxim se još uvek plaća.

Nažalost, ovom prilikom moram da pišem o nečemu što sam kao majka šestomesečne bebe lično iskusila, konkretno o tome da je sve manji broj onih apoteka u Srbiji u kojima je moguće nabaviti kombinovane vakcine Pentaxim i Infanrix, odnosno nema ih na tržištu.

Najverovatniji razlog za nestašicu je upravo taj da nije planirana slobodna prodaja Pentaxima, pošto je i ova vrta vakcine trebala da se prima besplatno iliti na teret RFZO.

Iritirajuće je da mi ni posle nekoliko telefonskih poziva upućenih kako Ministarstvu zdravlja, tako i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, niko nije znao odgovoriti na pitanje kako je ovo moglo da se desi.

Šta više, posle interesovanja novinara iz raznih medija dotični su prebacivali odgovornost jedni na druge i predlagali roditeljima čije dete je već primilo prvu kombinovanu vakcinu da što pre nabave i sledeće dve kutije Pentaxima u onim apotekama u kojima ih još ima i da ih čuvaju u svojim frižiderima.

Proizvođači kažu da nisu proizveli i distribuisali Infanrix za slobodnu prodaju u Srbiji, pošto je planirana vakcinacija na teret RFZO, tako da ih ja lično najmanje krivim. Bez obzira na ovo, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kaže da je to upravo propust proizvođača.

U Institutu za javno zdravlje tvrde da i ona deca koja su ranije primila prvu kombinovanu vakcinu, slobodno mogu da nastave vakcinaciju i drugim vakcinama, koje mogu da se nađu u domovima zdravlja. Najbitnije je da roditelji i pedijatri pažljivo prate vreme koje može da prođe između tri vakcinacije, pošto ovu vrstu vakcine bebe u prvih šest meseci života treba da prime tri puta.

Cena jedne kombinovane vakcine je oko 3200-3400 dinara, dakle tri neophodne su ukupno oko deset hiljada dinara. To je trebalo da bude besplatno od 1. januara 2014. U praksi naravno oni roditelji, koji svoje dete žele da vakcinišu ovom vakcinom, i dalje plaćaju. Odnosno sada je i po ovoj ceni dosta teška nabavka, pošto vakcina jednostavno nema na tržištu.

Mi nismo mogli da nabavimo ovu vrstu vakcine ni u Zrenjaninu, ni u Kikindi, pa ni u Žitištu. Pošto smo se suočili sa problemom, u jednoj privatnoj apoteci u Sečnju smo uspeli da kupimo predposlednju dozu.

Problem nije samo u tome da nema vakcina, već i u njihovom transportu. Naime, ukoliko se ne transportuju pod odgovarajućim uslovima, može se ugroziti zdravlje deteta, a svi beže od odgovornosti i što se tiče ovog pitanja.

Propisi vezani za prenos su izuzetno strogi, prema pedijatru, apoteke su odgovorne za obezbeđivanje tzv. „hladnog lanca”, dok oni smatraju da nisu dužni da to obezbede. Zbog toga smo na kraju vakcinu transportovali u onom ručnom frižideru, koji inače nosimo na more ili na ekskurziju. Srećom „samo“ od Sečnja do Zrenjanina.

Ovde je bitno naglasiti i da je u Srbiji za razliku od zapadnih zemalja obavezna vakcinacija. Pored toga, tamo su obezbeđene sve vrste vakcina i roditelji sami odlučuju koju vrstu žele i ona se daje njihovom detetu na teret fonda za zdravstveno osiguranje.  

Roditelji koji žive u Srbiji treba da se pomire sa tim da moraju da plate kombinovanu vakcinu (ukoliko uopšte mogu da je nađu), da ne pričam o tome, da dete često moraju da vode kod privatnog doktora, da se kod specijaliste čeka satima čak i sa bebom itd.  

Za sada je otvoreno pitanje za kada država može da obezbedi neophodnu količinu vakcina. Pod ovim uslovima ne treba se čuditi tome što se u zemlji rađa sve manje dece. Nažalost. Ovo moramo promeniti što pre.