You are here

Uloga mladih je značajna. Oni su generacija budućnosti, pa je zbog toga izuzetno važno da njihova društvena uloga ne nestane bez traga. Potrebno je da prihvate odgovornost za sebe i svoju zajednicu, a za to je neophodno aktivno učešće u javnom životu.

U Savezu vojvođanskih Mađara konstantno radimo na tome da aktiviramo što više mladih i da ih uključimo u javni život. Smatramo da su mladalački impuls, spremnost za akciju i konstantne aktivnosti neophodni.

Prisustvo mladih je vrlo značajno za budućnost naše zajednice. U mladima leži jako puno energije i snage, a mi treba da učinimo sve u cilju stvaranja mogućnosti za buduće generacije. SVM je partner vojvođanske omladine. Istovremeno, i mladi bi trebalo da prepoznaju značaj kako svog učešća u javnom životu, tako i svesnog društvenog angažovanja. Neophodna je saradnja i aktivizam.

Omladinski Forum Saveza vojvođanskih Mađara je osnovan 2006. godine i postoji skoro u celoj Vojvodini.

Njegov zadatak je zastupanje interesa mladih, odnosno obezbeđenje njihovog prosperiteta i opstanka. Funkcioniše u skladu sa ideologijom, programom i ciljevima SVM-a, dakle doprinosi očuvanju vrednosti naše zajednice. Omladinski Forum podržava i doprinosi tome da mladi ravnopravno i aktivno učestvuju u javnom životu. Zalaže se za zajedničke ciljeve mladih.

Zbog demografskih promena (jednostavnim jezikom rečeno starenja stanovništva) u poslednjih nekoliko godina se mladi muče sa sve težim problemima, kao što je na primer kasnije odvajanje od roditelja. Nalaženje posla i finansijsko osamostaljivanje mladih je sve teže. Sektori obrazovanja i zapošljavanja su vrlo slabo povezani. Mladi nemaju dovoljno mogućnosti za pronalaženje dodatnih izvora prihoda.

Savez vojvođanskih Mađara posvećuje posebnu pažnju na osnovni problem omladine, na obrazovanje čineći konkretne korake na tom polju. Setimo se samo programa stipendiranja ili domova učenika, Doma studenata Evropa, koji otvara svoja vrata na jesen, odnosno povraćanja troškova nostrifikacije diplome.

Ohrabruje činjenica da je poslednjih nekoliko godina delimično opovrgnuta tvrdnja da mladi ne učestvuju u politici. Naravno, još uvek postoje i takvi, koji se uopšte ne bave politikom.

Upravo zbog toga smatramo da je neophodno i dalje motivisati mlade ljude na efikasno učešće u društvenom životu i donošenju odluka, pošto je njihovo angažovanje izuzetno značajno za funkcionisanje demokratije.  

Dragi omladinci, pomozite nam u tome, pridružite nam se!