You are here

Savez vojvođanskih Mađara se od samog početka trudio da uključi što više mladih u svoj rad. 2007. godine je delegiranjem tri mlada poslanika SVM-a u Narodnu skupštinu Republike Srbije u angažmanu mladih započeta nova etapa.

Ovaj proces se nastavio 2008. Prisustvo mladih je značajno za budućnost. Ukoliko ne posvetimo dovoljno pažnje na našu mladež, budućnost može postati neizvesna. U mladima leži mnogo energije, impulsa, snage, a mi bi trebalo da učinimo sve u cilju stvaranja mogućnosti za buduće generacije.

SVM i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine su partneri omladine. Istovremeno bi i mladi trebalo da prepoznaju značaj kako svog učešća u javnom životu, tako i svesnog društvenog angažovanja. Neophodna je saradnja i aktivnosti.

Omladinski Forum Saveza vojvođanskih Mađara je osnovan 2006. godine i postoji skoro u celoj Vojvodini. Njegov zadatak je zastupanje interesa mladih, odnosno obezbeđenje njihovog prosperiteta i opstanka. Funkcioniše u skladu sa ideologijom, programom i ciljevima SVM-a, dakle doprinosi očuvanju vrednosti naše zajednice, duhovnom prosvećivanju i smatra značajnim održavanje kontakata sa Mađarima iz Karpatskog basena.

Omladinski Forum je organizacija, koja podržava i doprinosi tome da mladi ravnopravno i aktivno učestvuju u javnom životu. Njegov cilj je da mladi vojvođanski Mađari zajedno sa ostalim nacionalnim zajednicama i u poređenju sa većinskim narodom imaju iste mogućnosti za učestvovanje u politici, obrazovanju i javnom životu.

Prihvata odgovornost za sadašnjost i budućnost mladih, jača očuvanje nacionalnog identiteta, pomaže jačanje naše zajednice. Zalaže se za zajedničke ciljeve mladih.

Misija Omladinskog Foruma SVM-a je da prepozna prave i najznačajnije probleme mladih, motiviše ih za saradnju, odnosno sveobuhvatnom i efikasnom saradnjom sa lokalnom samoupravom, sa predstavnicima značajnih institucija, drugim omladinskim i nevladinim organizacijama, značajnim učesnicima društvenog života naše zajednice, reši probleme.

Na žalost, ono što karakteriše današnjicu, je nedovoljno razvijena svest mladih o neophodnosti aktivnog učešća u društvenom životu u cilju rešavanja njihovih problema, odnosno njihova nedovoljna informisanost o omladinskim sadržajima, iliti niska zainteresovanost za iste.

Zbog demografskih promena (jednostvanim jezikom rečeno starenja stanovništva) u poslednjih nekoliko godina se mladi muče sa sve težim problemima. Mi, odnosno Savez vojvođanskih Mađara posvećuje posebnu pažnju na osnovni problem omladine, na obrazovanje čineći konkretne korake na tom polju.

Setimo se samo programa stipendiranja ili domova učenika, studenata, odnosno povraćaja troškova nostrifikacije diplome.  Problemi XXI veka su kasnije odvajanje od roditelja, povećanje broja učesnika u obrazovanju, smanjenje radno sposobnog stanovništva, starenje populacije i slaba uključenost mladih u javni život.

Nalaženje posla i finansijsko osamostaljenje mladih je teže. Sektori obrazovanja i zapošljavanja su vrlo slabo povezani. Mladi nemaju dovoljno mogućnosti za pronalaženje dodatnih izvora prihoda.

Poslednjih nekoliko godina je delimično opovrgnulo tvrdnju da mladi ne učestvuju u politici. Naravno, još uvek postoje i takvi, koji se uopšte ne bave politikom, pošto smatraju da su svi političari isti i da je "bavljenje politikom za pametne ljude samo gubljenje vremena".

Zbog ovoga smatramo da je neophodno i dalje motivisati mlade na efikasno učešće u društvenom životu i donošenju odluka, naime njihovo učešće je izuzetno značajno za funkcionisanje demokratije.  

Pomozite nam u tome, pridružite nam se!