You are here

Savez vojvođanskih Mađara je 2007 postao član najveće porodice stranaka, Evropske narodne partije (na engleskom European People's Party, EPP). To što je SVM član Evropske narodne partije, donosi dosta prednosti.

Pored postojećih kontakata, na ovaj način postoji velika mogućnost da SVM ostvari svoje interese na evropskom nivou, da njegove ideje uživaju evropsku podršku. 

Evropska narodna partija je evropska stranka desnog centra. Osnovale su je hrišćanskodemokratske stranke 1976. godine, kasnije su joj se pridružile i konzervativne i druge stranke desnog centra.

To je najveća evropska stranka, koja je prisutva u svim organima Evropske unije, takođe je najveća i u Evropskom Parlamentu. Sastoji se od 74 stranaka iz 39 zemalja. Evropska narodna partija je aktivna u svim značajnijim EU institucijama.

U okviru Evropske narodne partije postoji tri vrste članstva: punopravno članstvo, pridruženo članstvo, odnosno stranke posmatrači. Pridruženo članstvo je najviši mogući rang članstva za stranku koja aktivno deluje u zemlji van okvira Evropske unije, pošto su punopravni članovi samo stranke EU zemalja, na primer Austrijska narodna stranka (Austrian People's Party - ÖVP), Unija za narodni pokret iz Francuske (Union for a Popular Movement - UMP), Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (Christian Democratic Union - CDU), Fides – Mađarska građanska unija i druge.

Trenutno je SVM jedina stranka iz Srbije, koja je član Evropske narodne partije. Kontakti naše stranke, samim tim i naših građana u institucijama Evropske unije ovim postaju sve bogatiji, a interes same Narodne partije je da informacije dobija od onih osoba, koje poznaju procese u Srbiji.

Grupa narodne partije u okviru Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, čija sam i ja članica, kao najveća frakcija brani slobodu govora i informisanja, odnosno principe slobode kretanja, misli i veroispovesti.

Potpomaže ostvarenje principa subsidijarnosti, autonomije, odnosno brani nacionalne, socijalne i ostale manjine. Poslanici EPP grupe učestvuju u izbornim posmatračkim misijama i privrženo podržavanju uživanje demokratskih vrednosti.

SVM je dakle do sada bio član Evropske narodne partije u statusu posmatrača, a u decembru prošle godine je predat zahtev za pridruženo članstvo. Između ostalog je o tome raspravljala, odnosno odlučivala Radna grupa, odnosno Politička Skupština Evropske narodne partije 1. i 2. septembra u Briselu. I ja sam prisustvovala sednici radne grupe i održala prezentaciju o strukturi, funkcionisanju i rezultatima rada SVM-a.

Sednici su prisustvovali, između ostalih Žozef Dol, predsednik Evropske narodne partije, Doris Pak, predsednica Žena u Evropskoj narodnoj partiji, Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu.

Mogu da konstatujem da smo prepoznatljivi u evropskim krugovima, mnogi se interesuju za našu politiku, sistem vrednosti, velika je prihvaćenost SVM-a, što je rezultat dugogodišnjeg prisustva i uloge na domaćoj političkoj sceni. 

Ubeđeni smo da je izuzetno značajno jačati prisustvo naših građana u Briselu, i konstantno održavati kontakte sa onima, koji utiču na pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, spomenuti im naše planove, namere, očekivanja, probleme, kako bi tokom ovog procesa oni uvek mogli da se prate. Kako bi naša sposobnost zastupanja interesa bila što veća u zemlji, potrebno je da imamo uticaja na onim mestima, na kojima se odlučuje o sudbini Srbije.

I ne manje važno, za ime EPP se vezuje mnogo specijalnih organizacija, koje drže svoje seminare, forume, izdavaju publikacije i imaju i mnoge druge aktivnosti.

Ova udruženja su između ostalih sledeća: Evropski demokratski studenti, Unija Evropskih seniora, Unija malih i srednjih preduzetnika, Žene Evropske narodne partije, Omladina Evropske narodne partije itd., sa kojima Omladinski, Ženski i Forum penzionera SVM-a planira intenzivnu saradnju u budućnosti.