You are here

Kampanja je u jeku. Planiramo da za nepunih mesec dana ponovo obiđemo celu Vojvodinu.

Prošle nedelje u četvrtak smo ovde, u Zrenjaninu obišli neke od malih privrednika, našu dragu nastavnicu Varga Anu, pa smo održali tribinu.

Gost nam je bio Laslo Varga. Bila sam u Skorenovcu, na vatrogasnom balu, gde sam predala poklon SVM-a, LCD televizor, a potom obradovala najsrećnijeg vlasnika ulaznice, koji je postao vlasnik istog.

U nedelju sam planirala da sa Bihler Antalom, predsednikom našeg odbora u Pančevu i sa aktivistima izađem na pančevačku pijacu i razgovaram sa ljudima. Međutim, pala je kiša, tako da smo ovu akciju odložili za lepše vreme.

U ponedeljak pre podne smo obilazili građane i građanke Novog Kneževca, a popodne Neuzina. Razgovarajući kako sa mladima, tako i sa starijima, pokušali smo da se dogovorimo da 16. marta svi izađemo da glasamo i damo podršku listi i programu Saveza vojvođanskih Mađara.   

Ali zašto bi?

Pošto bi i dalje voleli da svuda gde žive Mađari, bude mađarskih obdaništa, škola, domova učenika, studenata, programa stipendiranja, da naša deca mogu da uče na svom maternjem jeziku, da nam opstanu kulturna udruženja, njihova zdanja, manifestacije.

U svom prethodnom blogu sam spomenula nekoliko naših rezultata iz proteklog mandatnog perioda: usvajanje skupštinske deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih 1944-45. godine; osnovni sudovi u Bečeju i Senti su ponovo postali samostalni; smanjili smo prag kažnjavanja za sitne krađe sa 15 na 5 hiljada dinara; otvoren je novi granični prelaz Bački Vinogradi-Ašothalom.

A u mandatnom periodu pre toga smo između ostalog usvojili Zakon o nacionalnim savetima, izbrisali diskriminaciju iz procesa restitucije, usvojili odluku o ukidanju obaveznog vojnog roka i još mnogo toga.

I kako dalje? Ima dosta posla, ali sam uverena da smo na dobrom putu. Cilj SVM-a je i dalje da zakoni o obrazovanju, kulturi i medijima poštuju dostignuta prava pripadnika nacionalnih manjina.

Za najveći uspeh prethodnog perioda smatramo suočavanje sa tragičnim događajima zajedničke istorije srpskog i mađarskog naroda. U narednom skupštinskom sazivu ćemo uložiti napor da se taj proces nastavi i završi.

U sledećem mandatnom periodu će najverovatnije ponovo doći do revizije mreže sudova i javnih tužilaštava. Cilj nam je da pravosudni organi budu vraćeni u Kanjižu, Temerin i Adu, da se u Bačkoj Topoli uspostavi samostalni osnovni sud, a da opštine Čoka i Novi Kneževac umesto Kikinde gravitiraju prema osnovnom sudu u Senti.

I dalje smatramo da počinioci krađa treba da se gone po službenoj dužnosti u okviru prekršajnog postupka i kada vrednost ukradene stvari ne prelazi 5 hiljada dinara. Ponovo ćemo podneti predlog izmene zakona koji se odnosi na ovo pitanje.  

Na polju poljoprivrede insistiranjem na izmeni pravila socijalnog osiguranja želimo postići da obaveze poljoprivrednih proizvođača budu u srazmeri sa površinom obrađenog zemljišta i ostvarenim prihodima od poljoprivrede.

Četiri godine pred nama će biti period korenitih promena. U narednim godinama će se promeniti položaj radnika, način subvencionisanja poljoprivrede, kao i penzioni sistem. Promene će dotaći skoro svaki segment života.

Ulog ovih izbora je da li će naši interesi biti zastupljeni u parlamentu i samim tim da li ćemo učestvovati u reformskim procesima ili ćemo biti samo nemi posmatrači. SVM i za naredni skupštinski saziv obećava hrabar, ali odgovoran, principijelan i pouzdan rad u parlamentu. Za to tražimo vašu podršku.