You are here

Od objavljivanja izbornih rezultata čekamo formiranje Vlade. U medijima se već nedeljama špekuliše oko imena. Razumljivo, premijer je dugo pričao isključivo o programu i ciljevima nove Vlade, ali ne i o imenima.

Konačno su na kraju u okviru dve najveće stranke koje čine vladajuću većinu u petak, odnosno u subotu doneli odluku o personalnim rešenjima. U međuvremenu je i parlament izvršio neophodne radnje, tačnije završio raspravu i usvojio Zakon o ministarstvima, kao i izmene i dopune zakona o Vladi, kako bi se stvorili uslovi za formiranje i nesmetan rad nove Vlade.

Kao što su naprednjaci već ranije najavili, formirano je 16 ministarstava, za dva manje, nego kada se formirao kabinet Ivice Dačića. Vučićeva Vlada je najmanja od uvođenja višestranačja u Srbiji. Parlamentarnu većinu pored Srpske napredne stranke čine i Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.

Usvajanje Zakona o ministarstvima je jedan od uslova za efikasan rad Vlade. Prilikom obraćanja u NSRS sam poseban naglasak stavila na ministarstva koja su značajna za nas.

Ministarstvo pravde, odnosno državne uprave i lokalne samouprave, u čijem delokrugu su nacionalni saveti nacionalnih manjina su sada razdvojeni. Podsetila sam sve da je izuzetno značajno da se što pre usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako bi se omogućio njihov izbor, naime, većini uskoro ističe mandat, odnosno da ovo ministarstvo treba da predloži i druge neophodne izmene i dopune radi usklađivanja pomenutog zakona sa odlukom Ustavnog suda.

Ali šta možemo da očekujemo od nove Vlade? Uspešniji, efikasniji rad, najpre na polju privrede. Treba očekivati obimne promene. Ono što je najbitnije je da se Vlada bavi smanjenjem nezaposlenosti i privlačenjem stranih investicija. Svi su već upoznati sa ciljevima Vlade, naime njeni najznačajniji ciljevi su izvršavanje ozbiljnih i odlučnih reformi, kojima će se Srbija promeniti, a njeni građani i građanke bolje živeti, ali moramo proći kroz teške promene, koje su odlagane godinama, i zbog kojih smo danas nažalost u vrlo teškoj situaciji. U sledeće četiri godine nas dakle očekuje suočavanje, pomirenje sa realnošću, duboka transformacija i racionalizacija celog sistema.

Ali ko su članovi nove Vlade? Predsednik Vlade je Aleksandar Vučić, ministar građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, Nikola Selaković ostaje ministar pravde, bivši predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je novi ministar unutrašnjih poslova, ponovo je Vanja Udovičić ministar omladine i sporta.

Iz Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je na mestu ministra spoljnih poslova, Aleksandar Antić je novi ministar energetike i rudarstva, a Snežana Bogosavljević-Bošković ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je i dalje Rasim Ljajić, dok je Aleksandar Vulin ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Nestranački kadrovi su Srđan Verbić ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Lazar Krstić finansija, Ivan Tasovac kulture i informisanja, Dušan Vujović privrede, odnosno Kori Udovički državne uprave i lokalne samouprave. Nova Vlada ima i dva ministra bez portfelja, jedan je Velimir Ilić, a drugi Jadranka Joksimović, koja je zadužena za evropske  integracije.

U međuvremenu smo izabrali i skupštinske odbore i stalne delegacije. Ovom prilikom SVM ima predstavnike u odborima za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, za evropske integracije, za finansije, za poljoprivredu, za ljudska i manjinska prava, za obrazovanje i nauku, za socijalna pitanja, odnosno za zdravstvo. Dakle dobili smo mesta u svim onim odborima u čijem radu želimo da učestvujemo. Bitno je da učestvujemo u radu odbora koji imaju značajnije nadležnosti i raspravljaju o pitanjima koja se tiču nas.

I na kraju, SVM i SNS je i zvanično potpisao koalicioni sporazum, pošto su naprednjaci bez značajnijih korekcija prihvatili onu našu platformu, koju smo formulisali na osnovu ciljeva sadržanih u našem izbornom programu. To znači da su naši ciljevi postali deo programa Vlade.