You are here

S obzirom da je prošle nedelje srpski parlament raspravljao o setu poreskih zakona, pa o mnogobrojnim amandmanima podnetim na iste, da su se i mediji dosta bavili ovom temom, nikako ne mogu da izdržim, a da u ovonedeljnom blogu ne pišem o decentralizatoru.

Cilj zakona je dalje rasterećenje privrede – rekao je on, i naglasio da će izmene i dopune seta zakona doprineti smanjenju budžetskog deficita, ali naravno, ovo samo po sebi neće biti dovoljno. Naime, nije tajna, da su naše finansije u veoma teškoj situaciji.

Vlada Srbije je pre dve nedelje usvojila izemene i dopune zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama. Ovi predlozi su stigli u skupštinu u utorak i sednica je trebala da počne već u sredu, ali srećom, konačno se probudila i udružila opozicija i traženo je odlaganje sednice sa obrazloženjem da nismo dobili dovoljno vremena za upoznavanje sa predloženim izmenama i dopunama zakona, nije bilo dovoljno vremena ni za njihovo prelistavanje, s obzirom na činjenicu da se radilo o šest zakonskih predloga.

Posle ozbiljne, ali vrlo zanimljive bitke, u kojoj je ova lavlja jazbina konačno počela da liči na pravi parlament, sednica je odložena za petak, pa se umesto rasprave o zakonima, jedno vreme pričalo o tome ko je zbog čega tražio odlaganje sednice, da li se radi o blokiranju rada ili su ove izmene i dopune namerno poslate poslanicima tako kasno.

Kao što je poznato, cilj je izvršenje reformi poreskog sistema. Predloženi set zakona bi po planu trebao da rastereti privredu, na prvom mestu mala i srednja preduzeća. Navodno će pozitivni uticaj ovih izmena i dopuna zakona najviše osetiti poljoprivreda i preduzetnici, pošto se smanjuje porez na plate sa 12 na 10 odsto, a neoporezivi deo plate povećava sa sadašnjih 8.776 dinara na 11.000 dinara. Izmenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje se stopa doprinosa za zaposlenog povećava sa 11 na 13 odsto, dok ona za poslodavca ostaje 11 odsto, dakle biće obavezno uplatiti 24 odsto mesečnih plata državi u vidu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Procenjeno je da će zahvaljujući tim izmenama prihodi PIO Fonda porasti za oko 15,4 milijardi dinara do kraja godine.

Decentralizator je najavio da će se uskoro raditi i rebalans republičkog budžeta. Naime, u prva četiri meseca ove godine je deficit budžeta znatno veći od planiranog.

Ali vratimo se setu poreskih zakona, on je rekao da su predložene izmene poreskih zakona napravljene tako da se ne dotiču građana, ali je ipak priznao da se dotiču lokalnih samouprava, čija rukovodstva će u budućnosti morati mnogo racionalnije da troše novac. Mi smatramo da će se onemogućiti njihovo funkcionisanje.

Naneće se šteta lokalnim samoupravama, a korist privredi neće biti od važnosti. Smanjenje poreza na zarade za dva odsto i povećanje neoporezivog iznosa plate na 11.000 dinara će na godišnjem nivou smanjiti prihode lokalnih samouprava za 20 milijardi dinara. Budući da lokalnoj samoupravi pripada 80 odsto novca prikupljenog od naplate poreza na zarade, koji se smanjuje sa 12 na 10 odsto, time će biti uništeni budžeti opština i gradova, jer neće biti u mogućnosti da sprovode planirane projekte.

Ako republika štedi, to očekujemo i od opština – rekao je decentralizator. Isti čovek, čija stranka je pre dve godine gradila kampanju na tome da 80% poreza na zarade pripadne lokalnim samoupravama. Mi smo i tada znali, da je to bila samo još jedna od njihovih demagoških priča i nismo podržali njihov predlog. 

Verujte, nije reč o kritici radi ubiranja jeftinih političkih poena, i sve će biti jasno posle primene ovih zakona. Činjenica je da povećanje poreza u nedogled predstavlja neizdrživo opterećenje za građane, i da to ne može biti dugoročno rešenje za finansijske probleme ove zemlje.

Mi u Savezu vojvođanskih Mađara smatramo da je predloženi set zakona loš i zbog toga nismo glasali za iste. 

I šta reći za kraj o našem glavnom junaku? Neki su pravi decentralisti i to uvek, neki samo ponekad ili isključivo u kampanji. Mnogi se deklarativno, a neki zaista zalažu za decentralizaciju.

Ipak, smatram da je najznačajnije da nas niko ne može optuživati da se bavimo politikanstvom, jer su svaki put argumenti i cifre na našoj strani.