You are here

Rekonstrukciju Vlade spominju već od aprila. U medijima se već nedeljama, ili možda čak i mesecima spekuliše oko imena.  Ipak, da li će biti nešto od toga? Šta zapravo to znači?

Moje lično mišljenje je da kada bi se ozbiljno razmišljalo o njemu i kada bi imalo težinu, ovo pitanje se ne bi odlagalo nedeljama, šta više, mesecima. Ali probaću ipak da na neki način pristupim pitanju rekonstrukcije Vlade iz pozitivnog aspekta.

Predsednici i drugi lideri stranaka koje čine vladajuću većinu su prošlo nedeljno popodne (pre nedelju dana) konačno seli i počeli pregovore o rekonstrukciji, ili smo bar tako obavešteni iz medija. Aktuelni premijer, zamenik premijera, odnosno ministar finansija i privrede (pitamo se dokle?) su se dogovorili oko toga da se kabinet rekonstruiše do kraja jula. Navodno su do sada razgovarali o programu i ciljevima nove Vlade, ali ne i o imenima.

Troje predsednika stranaka su se dogovorili oko toga da će imenovati šefa pregovaračkog tima za pregovore sa Evropskom unijom. I oko imena ove osobe se već nedeljama spekuliše, ali do sada niko nije potvrdio ili demantovao da je ili da nije kandidat.

Prošle nedelje su stranke raspravljale o ciljevima Vlade (ništa novo), a tokom ove će najverovatnije da raspravljaju o personalnim pitanjima unutar svojih stranaka. U trećoj nedelji pregovora o rekonstrukciji će Vlada i parlament izvršiti neophodne radnje da bi omogućili  nesmetano funkcionisanje rekonstruisane Vlade. Dakle to čekamo. Tačnije, ove nedelje počinjemo novu sednicu, ali smo se na poslednjoj sednici skupštinskog kolegijuma dogovorili da bude kratka rasprava, pošto čekamo rekonstrukciju Vlade.

Ali zašto je ovo potrebno? Kažu zbog uspešnijeg rada, najpre na polju privrede. Možda. Na osnovu ranije najave iz najjače stranke koalicije, mogu se očekivati obimne promene. Možemo se samo nadati tome.

Bitno je da se pored rekonstrukcije Vlada bavi i pitanjima što ranijeg početka pregovora o priključivanju, smanjenja nezaposlenosti i privlačenja stranih investicija. Svejedno da li je Vlada stara ili nova, samo da se konačno neko bavi i tim pitanjima.

Prošle nedelje smo obavešteni i o tome da skoro i nema nikakve razlike između dosadašnjih i novih ciljeva Vlade, pošto novonajavljene svako zna od  ranije. Naime neki od najbitnijih su siguran početak pregovora o priključivanju, priključivanje, pa članstvo u Evropskoj uniji, odnosno smanjenje nezaposlenosti. Mora se priznati, Vlada Srbije je, verovatno suprotno očekivanjima, pružila maksimum u briselskim pregovorima sa Kosovom, ali nisu dali odgovor na pitanje kako smanjiti nezaposlenost i inflaciju, kao ni kako izaći iz teške ekonomske situacije.

Premijer nas je obavestio i o tome da ne isključuje mogućnost da prilikom rekonstrukcije Vlade Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka međusobno zamene neke od ministarstava, koje trenutno vode. Nebitno. Rekao je i da će koalicioni partneri ove nedelje izneti svoje predloge za personalna rešenja, i dodao da neće doći do „seče glava” lidera. Dakle ne postoji neophodna hrabrost za to.

Da li na kraju nijedna stranka neće izaći iz Vlade? Neće izbaciti predstavnike nijedne stranke, zameniti ih nekom do sada opozicionom? Ni to se ne može znati.

U svakom slučaju, o rekonstrukciji Vlade treba da se izjasni svaki član Vlade i naravno mi, Narodna skupština. Do sada su samo određene političke stranke pričale o ovoj temi, ostali mudro ćute, eventualno pričaju o određenim osobama, bez obzira što suština rekonstrukcije nije ko će da bude na čelu kog ministarstva, već da li Vlada može da bude efikasnija i uspešnija posle nje. Da li je i ovo samo „cirkus”, davanje još jedne šanse Vladi, odnosno odlaganje iskazivanja socijalnog nezadovoljstva građana?