You are here

Nedelja iza mene je bila vrlo dinamična! U utorak smo glasali o setu obrazovnih zakona i pokušali da započnemo novu sednicu, ali nije bilo kvoruma. U sredu smo prisustvovali svečanoj sednici na kojoj nam se obratio Janoš Ader, predsednik Mađarske.

Prateći ga, bila sam u Čurugu, Subotici. Ipak sam se odlučila da ovom prilikom ne pišem o veličini ovog iskustva, istorijskog trenutka pomirenja Srba i Mađara, o tome naime treba da izveštavaju mediji, već o onome šta je konačno aktuelno od početka jula ove godine, tačnije, o tome šta mi mislimo o ovoj temi.

Od 1. do 15. jula je prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe, za račune izdate od 1. januara do kraja juna ove godine. Uredno čuvane račune roditelji će konačno moći da dostave Poreskoj upravi. Država naplaćeni porez vraća za stvari kupljene za decu do dve godine starosti. Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac bi trebalo da im legne na račune krajem avgusta.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji može biti vraćen.

Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge - 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

Zahteve treba podneti jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, odnosno obrazac, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac će se uplatiti na račun koji roditelji, odnosno staratelji, navedu u zahtevu.

Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana će se plaćeni PDV i refundirati. Tokom ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.

Forum žena SVM-a je još prošle godine kada su mnogi ovu temu koristili za ubiranje jeftinih političkih poena, reagovao saopštenjem za štampu, u kojem je pozdravio odluku sada već prethodne Vlade Republike Srbije o usvajanju izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojom se ukida PDV na hranu i opremu za bebe.

Želele smo da obavestimo javnost, da bi se samo usvajanjem izmena i dopuna zakona od strane parlamenta ostvario njegov cilj i bio trajno ukinut porez na hranu i opremu za bebe. Radi izbegavanja zloupotreba, odnosno da bi pozitivne efekte ovih izmena imali samo roditelji s decom, i rešenje u formi povraćaja PDV-a, smatramo odgovarajućim.

Poznato je da je u okviru akcije Glasaj za bebe, Fond B92 u saradnji sa Udruženjem Roditelj, portalom Bebac, i servisom Halo beba inicirao ukidanje poreza na dodatu vrednost na bebi opremu. Bilo je potrebno sakupiti najmanje 30 hiljada potpisa da bi ova inicijativa stigla do Vlade na razmatranje.

Sve u svemu, najbitniji su rezultati, pa bez obzira što parlament na kraju ipak nije raspravljao o ovoj temi, već je nova Vlada usvojila uredbu, bitno je da se ovo pitanje pomaklo sa mrtve tačke i što smo stigli do prve prilike za povraćaj tzv. „bebi PDV-a“.

Mi se zalažemo i uvek smo se zalagali za stvarno rešenje problema i bez obzira na administrativne zavrzlame, nadamo se da će mladi roditelji i u praksi osetiti pozitivne efekte ovog koraka.