Ugrás a tartalomra

Beindult a jogsegélyszolgálat

A VMSZ a CMH irodákat kérte fel a rehabilitációval és a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatos jogi tanácsadás lebonyolítására

Megkezdte működését a VMSZ jogsegélyszolgálata, amely a rehabilitálással, illetve a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban nyújt jogi tanácsot az érdeklődőknek. Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Nagybecskereken, Temerinben és Zomborban jogászok várják a kérelmezőket.

A Vajdasági Magyar Szövetség a CMH irodákat kérte fel, hogy a jogsegélyszolgálat lebonyolításában segédkezzenek. Ez az egyetlen olyan hálózat, amely behálózza a magyarok lakta területeket. A Magyar Igazolványok kérelmezésében nyújtott segítséggel, illetve a honosítási eljárásban betöltött szintén tanácsadói szerepével bizonyította ez az irodahálózat, hogy képes egy ekkora munkát elvégezni.

Bús Ottó, a CMH irodák koordinátora kérdésünkre elmondta, annak érdekében, hogy elkerüljék a sorban állást, az iroda dolgozói előre egyeztetnek időpontot az érdeklődőkkel. A megbeszélt időben a polgárokat minden irodában fiatal okleveles jogászok várják, akik átnézik a beadandó dokumentumokat, segítenek kitölteni a kérelmet, és ha úgy tűnik, hogy nincs az ügynek tisztázatlan része, akkor a kérelmezőnek visszaadják és máris viheti a postára az erre kijelölt tolóablakhoz. Amennyiben a jogászok az első találkozón úgy mérik fel, hogy az ügyben szükség van ügyvédi beavatkozásra, azt tanácsolják az ügyfélnek, forduljon ügyvédhez.A jogi tanácsadás ingyenes. A jogsegélyszolgálat a témában jártas ügyvédeket is felkutatott, s most készül azoknak az ügyvédeknek a jegyzéke, akik ebben is segítségére lesznek az érintetteknek.

– Az érdeklődéstől függ, hogy meddig működik majd ez a jogsegélyszolgálat. Igaz, hogy van bőven idő a dokumentumok beadására mind a rehabilitáció mind a vagyon-visszakövetelés ügyében, de azt azért tudni kell, hogy a hatóságok a kérelmek beadási dátuma alapján bírálják el az ügyeket. Szeretnénk minél több érintettnek a segítségére lenni – mondta a CMH irodák koordinátora.

A kérelmezőknek nem kell újra kikérni a hivatalokból mondjuk az elvett vagyonra vonatkozó dokumentumokat. Azok a dokumentumok is jók, amelyeket a köztársasági Vagyonigazgatóság visszaküldött a polgároknak. Ha valaki eddig még nem fordult a hatóságokhoz vagyonának visszakövetelése ügyében, annak is joga van most benyújtani a kérelmet. Ha valakit, mint vagyonának visszaigénylőjét, néhány évvel ezelőtt nem vettek nyilvántartásba, az nem jelenti azt, hogy most nem nyújthat be kérelmet. Minden kérelem mellé csatolni kell a kérelmező, illetve a családi köteléket bizonyító anyakönyvi kivonatokat (ha a vagyont visszaigénylő nem tulajdonosa az elvett vagyonnak, hanem örökös) a kataszteri kivonatokat, az államosítási okiratot és a hagyatéki végzést.

Bús Ottó szerint egy-egy személyes tanácsadás hozzávetőlegesen fél órát, esetleg egy órát vesz igénybe. Úgy tervezik, hogy a jogászok naponta 5-6 ügyet tudnak megvizsgálni.A személyes találkozás mellett telefonos tanácsadást is nyújt a jogsegélyszolgálat. Mivel Észak-Bácskában számítanak a legnagyobb érdeklődésre, így a szabadkai jogásznők telefonszáma egész nap (reggel nyolctól este nyolcig hívható). A fiatal jogászok alapvető, általános érvényű tanácsadást adnak. Szabadkán Tóth Laura a 062/186-62-65-ös számon hívható 8 és 16 óra között, Maglajčić Ljiljana pedig a 062/186-62-67-es számon 12 és 20 óra között. Zentán Bálind Mónika fogadja az érdeklődők hívását a 062/186-62-68-az telefonszámon 8 és 16 óra között. Újvidéken ugyanebben az időben Kovács Ákos várja a hívásokat a 062/186-62-72-es telefonszámon. Hamarosan a többi irodában is lehetőség nyílik a telefonos tanácsadásra.

A rehabilitálásról szóló törvény értelmében a kollektív bűnösség terhe alatt élő magyarok rehabilitálása könnyített eljárással folyik majd.

– Mivel a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok rehabilitálási kérelme a törvény értelmében könnyített eljárással folyik majd, arra kérjük az érintetteket, ezeket a kérelmeket itt Szabadkán adják be a CMH irodában. Úgy tervezzük, hogy ezeket a kérelmeket egyszerre adjuk majd át – mondta Bús Ottó.

A hat CMH iroda mindegyike reggel nyolctól délután négyig tart nyitva. Telefonon vagy személyesen lehet időpontot kérni a jogsegélyszolgálat szolgáltatásának igénybe vételére. Mint Bús Ottó elmondta, kihelyezett ügyfélfogadást is terveznek, mint ahogyan legutóbb a honosítási eljárás esetében is tették, de ez az érdeklődéstől függ, s ennek függvényében erről később döntenek. A jogsegélyszolgálat működésével kapcsolatban bővebb információ az irodahálózat honlapján, a www.cmh.org.rs címen található.

Magyar Szó

Többi hír