Ugrás a tartalomra

„Újra kell gondolni a Népszínházat”

Pásztor István: A nagyberuházási alap tartozásainak zömét már rendeztük

A szerb kormány az elmúlt napokban valamivel több mint egymilliárd dinárt utalt át a Tartományi Nagyberuházási Alapnak – erősítette meg a Magyar Szónak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a nagyberuházási alap Igazgatóbizottságának alelnöke, emlékeztetve, hogy az alap idén az említett összeg mellett eddig 1,75 milliárd dinárt kapott a büdzséből. Az idáig átutalt majdnem 3 milliárd dinár annak a 4 milliárd dinárnak a része, amelynek kifizetéséről még február elején állapodtak meg a Pénzügyminisztérium és a nagyberuházási alap képviselői.

– Az átutalt pénzből kifizethetjük a nagyberuházási alap projektumait kivitelező vállalatok irányába az elmúlt években felhalmozódott, nagyjából 2 milliárd dináros tartozást. Adósságaink nagyobb részét már rendeztük. A többit is hamarosan kifizetjük, a szükséges technikai feltételek teljesítése után. A fennmaradó összegből folytathatunk bizonyos beruházásokat. El kell ismerni, sajnos nem sok pénz marad erre a célra, de remélem, hogy néhány projektumot befejezhetünk és újakat is elindíthatunk. Az új, közeljövőben induló beruházások listáján szerepel a hajdújárási művelődési otthon felújítása, valamint a noszai művelődési otthon építése. Befejezhetjük a horgosi művelődési házat és a magyarcsernyei vízvezeték-hálózatot. Az újvidéki Európa Kollégium befejezéséhez is adottak a feltételek. A jelenlegi helyzetállás szerint a kollégium szeptember közepéig készülhet el és október elején beköltözhetnek az diákok. Úgy tűnik, hogy a napokban átadásra kerül a szabadkai Diákotthon. Attól tartok, hogy a választási kampányt, illetve a választásokat követően, a kormányalakítás időszakában nem érkezik több pénz a nagyberuházási alap számlájára, vagy legalábbis nem túlságosan sok – összegezte Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a szabadkai Népszínházzal, Pásztor elmondta: Annyi biztos, hogy kifizethetik a felgyülemlett tartozásokat. A munkálatok folytatására belátható időn belül feltehetőleg sajnos nem lesz túlságosan sok pénz, tette hozzá Pásztor, mondva, hogy egy hatalmas beruházásról van szó.

– Kiderült, hogy a 3 millió eurós mozi-történet is inkább csak szemfényvesztés. Véleményem szerint a Népszínház ügyét újra kell gondolni – fejtette ki Pásztor.

Magyar Szó