Ugrás a tartalomra

„A helyi demokratákkal soha”

VMSZ: A mostani hatalom kisöpörte a magyar kádert, és csak a saját szavazóbázisának kedves

Újhelyi Ákos, a VMSZ tartományi listavezetője, dr. Hegedűs József tartományi egyéni jelölt, és Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai polgármesterjelöltje beszéltek az elmúlt négy év politikai helyzetéről az Újfalu helyi közösségben kedden este megtartott lakossági fórumon.

Újhelyi Ákos bevezető beszédében kiemelte, az európai értékek mentén politizálnak, az autonómia bővítését, de nem Vajdaság önálló köztársasággá nyilvánítását szorgalmazzák. Elmondta, felháborítónak tartja, hogy Koszovó hasonlóan nagy támogatást kap, mint Vajdaság, miközben ott már „sem katona, sem rendőr nincs”.

– Öt év alatt 62 milliárd dinártól fosztották meg Vajdaságot, ebből több ezer kilométernyi utat, szennyvízcsatornát, vízvezetéket építhettünk volna ki – tette hozzá.

Kitért a helyi hatalomra is, kiemelve, hogy nagy csatára számítanak, hiszen két évvel ezelőtt kiszorították őket a hatalomból, és a jelenlegi városvezetésnek nem érdeke, hogy visszakerüljenek. Véleménye szerint megengedhetetlen, hogy ma a városházán dolgozó emberek 90 százaléka nem beszél magyarul. Egyedül a VMSZ képviseli a vajdasági magyarság érdekeit. A VMSZ programja olyan jó, hogy azzal az egész országot el lehetne irányítani – hangsúlyozta.

Dr. Hegedűs József a II. Körzet egyéni jelöltjeként elmondta, bajmokiként tapasztalja, látja, hogy mekkora erőfeszítést tesz a VMSZ helyi vezetősége, s még sincs előrelépés, mert egyszerűen nincs meg a hatalom politikai akarata. A legfontosabbnak azt tartja, mint mondta, hogy a VMSZ minél több képviselővel bejusson a köztársasági parlamentbe, hogy ismét a mérleg nyelve lehessen.

Maglai Jenőt, a helyi közösség elnöke, Ubori László a város jövendőbeli elnökeként mutatta be, a jelen lévő polgárok pedig tapssal fogadták. Maglai kiemelte, vissza kell tekinteni az elmúlt időszakra, hogy a jövőben ne kövessenek el hasonló hibákat. Kitért arra, hogy a VMSZ-ben történt váltást megelőzően elveszítették a szavazóbázist, s azt egy év alatt, a 2008-as választásokig nem tudták visszaszerezni.

– Négy évvel ezelőtt azzal fogadtak bennünket az emberek: Minek jöttetek? Szavazatot adjunk azért a két utcáért, amit négy év alatt leaszfaltoztatok? Nehéz volt felállni, de sikerült. Soha többé nem közösködünk a Demokrata Párt szabadkai szervezetének ezen tagjaival. Bebizonyosodott, hogy rosszabb a helyzet, mint két éve, a VMSZ hatalomból való kiszorítása előtt volt. Ma csak az kaphat munkát, akinek DP-s pártkönyvecskéje van. Kisöpörték az összes magyar kádert, ahonnan csak lehetett – mondta Maglai, majd hozzátette, céljuk, hogy minél több mandátumot szerezzenek, a munkát pedig sajnos nem a jövő építésével, hanem a múlttal való elszámolással kezdik majd, hiszen el kell számoltatni a költségvetést, a közvállalatok számláit a jelenlegi hatalommal – emelte ki.

A polgárok közül többen elégedetlenségüket fejezték ki, amiért évtizedeken át fizetik a helyi járulékot, és még mindig víz, kanalizáció, aszfalt nélkül élnek. Azt is felvetették, mi lesz a fiatalokkal, hiszen a jelenlévők gyermekeinek többsége külföldön dolgozik, mert itthon nem kap munkát, s kétségük támadt afelől, hogy a jövőben ez megváltozna.

Magyar Szó

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto