Ugrás a tartalomra

Felgyorsítani a munkálatokat

A nagyberuházási alapnak átutalt pénzből elsősorban az adósságokat törlesztik és a meglévő projektumokat finanszírozzák

Mint arról tegnapi számunkban már beszámoltunk, a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz megérkezett a köztársasági költségvetésből előirányzott négymilliárd dináros összeg újabb részlete. Pontosabb adatokért, továbbá az átutalt pénz rendeltetése után érdeklődve Kern Imréhez, az alap igazgatóhelyetteséhez fordultunk.

– Abból a négymilliárd dinárból, amelyet Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a Demokrata Párt vezetőségével és a pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott február eleji tárgyalásait követően határoztak meg a nagyberuházások részére, 2,9 milliárd dinár érkezett összesen meg eddig. A négymilliárdos cél teljesítéséhez tehát még hiányzik több mint egymilliárd dinár – számolt be lapunknak Kern.

Arra a kérdésre, hogy mire fordítja a nagyberuházási alap a legújabb részletet, az igazgatóhelyettes elmondta, nem változtattak a korábban megbeszélteken, vagyis azon az elképzelésen, hogy először a kivitelezőkkel szembeni adósságokat kell kifizetni. Mivel ez részben már meg is történt, jut a pénzből a már folyamatban lévő projektumok finanszírozására is. Mint mondta, az eddigiekben átutalt pénzből valamivel több mint egymilliárd dinárt továbbítottak a projektumok felé, a pénz legnagyobb részét a már elvégzett munka – vagyis az adósságok – kifizetésére költötték el.
A tavaly novemberben készült interjú során Kern azt nyilatkozta lapunknak, hogy új projektumok indítására 2011 végéig nem kerülhet sor. Most azt is megkérdeztük, változott-e mára a helyzet, s gondolkodnak-e az alapnál új munkálatok pénzelésének megkezdésén.

– Új projektumokról szóló határozat nagyon kevés van. Egy ilyen a noszai művelődési ház építése, amelyre negyvenmillió dinárt hagytunk jóvá. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, az úgynevezett „sárga háznak” a felújítására húszmilliót irányozott elő az alap, ami a munkálatok egy fázisának a költségeit tudja fedezni. Ezek a most jóváhagyott projektumok a közbeszerzési pályázatok elindításánál tartanak jelenleg, melyeknek a határideje két vagy két és fél hónapig terjed – maguk a munkálatok tehát valamikor őszre indulhatnak majd el – összegezte Kern.

Befejeződött a szabadkai diákotthon építése, a műszaki átvétel éppen tegnap történt meg – közölte. Az újvidéki Európa Kollégium projektumára, a törlesztésekkel együtt, több mint százmilliót utaltak most át, ami a munkálatok felgyorsulását eredményezheti. Folyamatban van még a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola felújítása is, amelynél kiderült, hogy az eredetileg jóváhagyott összeg nem lesz elég a munka befejezéséhez, ezért a mai igazgatóbizottsági ülésen erre a célra további nyolcmillió dinárt hagy jóvá az alap.

– A napokban elkezdtük a törökkanizsai Tiszagyöngye művelődési háznak a felújítását, folytatjuk a vízvezeték-hálózat kiépítését Magyarcsernyén és Óbecsén, folyik a tordai templom tatarozása, Kúlán újraindítjuk a szennyvíz-csatorna építését. Sok projektumunk van még folyamatban, másokat már befejeztünk, mint például az ürményházi templom vagy a szenttamási iskola felújítását – sorolta fel az aktuális munkálatokat az igazgatóhelyettes.

A közelgő május elsejei ünnepek, továbbá az azt követő választások miatt Kern kétli, hogy a fennmaradó egymilliárdos tartozást átutalná a következő napokban a köztársaság. Mint mondta, lényeges, hogy az eddigi összegeket megkapta a tartomány, s hogy sikerült legalább az elmondottakat megvalósítani.

Az, hogy a jövőben milyen ütemben érkezik majd pénz a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz, már minden bizonnyal az új szerbiai kormányon fog múlni.

Magyar Szó

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen