Ugrás a tartalomra

Azzal foglalkozna, amihez ért

Dr. Csernetics Ilona: Az egészségügy területén számos feladatot kellene megoldani

A vasárnap megtartott választásokon Szabadka négy választási körzetében egyik tartományi egyéni jelölt sem nyerte el a szavazatok abszolút többségét, tehát május 20-án ezekben a kerületekben is megszervezik a választások második fordulóját. Dr. Csernetics Ilona, a Szabadkai Közkórház onkológiai osztályának főorvosa a Vajdasági Magyar Szövetség egyéni jelöltje, aki az I-es számú szabadkai választási körzetben első fordulóban a szavazatok 15,26 százalékával a legjobb eredményt érte el és így egyike annak a két képviselőnek, aki május 20-án száll szembe egymással a tartományi parlament képviselői mandátumáért.

Hogyan értékeli a többségi elv szerint megtartott tartományi választások első körét?

– Ha saját szemszögemből nézem a dolgokat, akkor el kell ismernem, hogy saját választási kerületemben meglepett a választási eredmény, nem számítottam ekkora támogatottságra. Nálamnál sokkal tapasztaltabb politikusok is megmérettették magukat. Én elsősorban orvos, és nem politikus vagyok. Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy megköszönjem a rám szavazó polgárok támogatását, illetve az ilyen módon irányomba megelőlegezett bizalmukat.

Ha a második forduló után bekerülne a Tartományi Képviselőházba, elsősorban milyen területeken lenne aktív?

– Elsődleges érdeklődési köröm természetesen az egészségügy. Értelemszerűen ezen a területen lennék aktív és indítványoznék olyan lépéseket, amelyek következtében kedvezőbb körülmények teremtődhetnének meg a betegek számára. Elsősorban Szabadka város egészségügyének érdekében tennék indítványokat, de általános értelemben is szívügyemnek tekinteném az egészségügyet.

Mennyire égetőek az egészségügy terén jellemző problémák?

– Nagyon sok feladatot kellene megoldani. Első helyen említeném az alapellátást: az elsődleges ellátás keretében Szabadkán ki kellene építeni a külön elhelyezésű szakorvosi rendelést. Ilyen módon a betegek számára elérhetőbbé válnának bizonyos szakorvosok, mint mondjuk a szemorvos, a bőrgyógyász, a fül-orr-gégész. Így a kórházat is sikerülne tehermentesíteni és megszűnnének a hosszú várakozási listák. Lépéseket tennék a házi ápolás megszervezésének érdekében is. A házi ápolás a betegek számára előnyösebb és kényelmesebb, az állam számára pedig olcsóbb a betegellátás ilyen formája. Kezdeményezném a szabadkai mentőszolgálat bővítését és áthelyezését. A kórház osztályai felszerelésének korszerűsítését úgyszintén fontosnak tartom.

Képes lenne munkájával igazolni a polgároknak az Ön irányába kinyilvánított bizalmát?

– Úgy vélem, hogy igen, hiszen azzal a területtel szeretnék foglalkozni, amelyben egyébként is otthon vagyok. Sőt, egyéb más kérdésekben is a polgárok érdekében tehetnék lépéseket. Az az alapelvem, hogy először azzal kell foglalkozni, amihez az ember ért. Csakis így lehet eredményt elérni. Nem jó, ha valaki minden lében kanál, az nem mindig hoz eredményt.

Magyar Szó

Többi hír