Ugrás a tartalomra

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi szervezete elnökének közleménye

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete mélységesen elítéli a szombat éjjel történt incidenst, amely során viperákkal és vasrudakkal vertek meg magyar fiatalokat Szabadka belvárosában. A két fiú közül, aki megsérült, egyik még most is kórházi ápolásban részesül, bordatörést szenvedett, a másik fiúnak a száján és a fején okoztak sérülést. Fennáll a gyanú, hogy azért bántalmazták őket, mert magyarok. A fiatalok azt állítják, hogy több alkalommal beléjük kötöttek már a Fasizmus áldozatainak tere környékén.

Elborzadva vesszük tudomásul, hogy Szabadkán 2012-ben még előfordulhatnak ilyen és ehhez hasonló elítélendő cselekedetek. Ha valóban csupán azért bántalmazták a fiatalokat, mert azok magyarul beszéltek, akkor az még felháborítóbb. Botrányos, hogy abban a városban, amelyben folyamatosan hangsúlyozzák a nemzeti sokszínűség értékeit, vannak olyan fiatalok, akik éjjelente előre kitervelten és szervezetten vadásznak a más nyelven beszélő fiatalokra és leszámolásszerűen viperákkal és vasrudakkal kék-zöldre, sőt véresre verik őket, csak azért mert azok más nyelven beszélnek.

A VMSZ elvárja a rendőrségtől, illetve a bűnüldöző szervektől, hogy mielőbb kerítse kézre az elkövetőket. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban nemzeti alapon történő leszámolás volt, akkor a VMSZ szerint a bíróságnak a további hasonló esetek elrettentése érdekében példaértékű büntetést kell kirónia az elkövetőkre.

Maglai Jenő,
a VMSZ szabadkai VSZ elnöke