Ugrás a tartalomra

„Szabadkán is együtt a DP és a VMSZ”

A két párt továbbra is együttműködik köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten –PÁSZTOR–TADIĆ TALÁLKOZÓ

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke szerdán tárgyalóasztalhoz ült Belgrádban. A két pártvezér között megegyezés született azzal kapcsolatban, hogy köztársasági, tartományi és önkormányzati szinteken továbbra is partnerek legyenek.

– A megegyezés szerint azokban az önkormányzatokban, amelyekben eddig is együttműködtünk, továbbra is partnerek maradunk, azokon a helyeken pedig ahol erre nem volt példa, beleértve Szabadkát is, koalícióra lépünk egymással – nyilatkozta a Magyar Szónak Pásztor István.

A VMSZ elnökének értékelése szerint a DP elnökével történt beszélgetésnek kiemelt jelentősége van, ugyanis meggyorsíthatja az önkormányzati szinteken folyamatban lévő tárgyalásokat. Szavai szerint az összes önkormányzatban túl vannak a tárgyalások első körén, néhol több körön is.

– Egyes önkormányzatokban előrehaladottabbak ezek a tárgyalások, másutt pedig kevésbé. Abban reménykedem, hogy a Tadić úrral történt beszélgetést követően ezek a tárgyalások lendületet kapnak – nyilatkozta a VMSZ elnöke.

Pásztor István és Bojan Pajtić találkozóját azonban elhalasztották csütörtökre, ugyanis a tartományi kormányfő szerdán részt vett abban a demokrata küldöttségben, amely Tomislav Nikolić államfővel tárgyalt Belgrádban a szerb kormány megalakításának lehetőségeiről.

A DP sajtószolgálatának közleménye szerint a két párt elnöke megegyezett abban, hogy a VMSZ a hatalmi többség része lesz és továbbra is közösen törekszenek az európai integráció folytatására és az emberi jogok, valamint a kisebbségi jogok európai értékek mentén történő meghonosítására. Megjegyzik, hogy a két párt már több éve együttműködik köztársasági, tartományi, valamint önkormányzati szinten, és ezt az együttműködést a jövőben is folytatják.

Magyar Szó