Ugrás a tartalomra

Születésnapi összegzés az MNT-ben

A tanács kétéves munkáját egy 50 oldalas összefoglalóban mutatják be az érdeklődőknek

Huszonkettő rendes ülés, 255 megvitatott napirendi pont, 371 elfogadott döntés, öt középtávú fejlesztési stratégia és az ezekhez kapcsolódó számos program, 152 állandó bizottsági és konzultatív testületi ülés, amelyen 765 döntést fogadtak el – ez a két éve közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkájának rövid számbeli összefoglalója.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a tanács alakulóülésének évfordulója alkalmából megtartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére, hogy mit emelne ki a szóban forgó időszak tevékenységéből, a következőket válaszolta: „A sok-sok munkát.”
A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az MNT egy ötvenoldalas, nyolc fejezetre felosztott összefoglalót készített el eddigi tevékenységéről. A beszámoló nem vész el a részletekben, kiegyensúlyozottan, tényekre alapozva, azonos mércék szerint nyújt betekintést a tanács eddigi munkájába, anélkül hogy értékítéletet fogalmazna meg, minősítene, vagy az önfényezés hibájába esne – magyarázta Korhecz, hozzátéve, hogy a minősítés a közvélemény, a választópolgár és a sajtó feladata.
A beszámoló bevezetőjében a Magyar Összefogás választási lista által megfogalmazott ígéreteket sorakoztatták fel. Korhecz szerint ez elsősorban azért fontos, mert a VMSZ körül kialakult Magyar Összefogás koalíció 78 százalékos támogatottságot szerzett, ezáltal egymaga irányíthatta az MNT munkáját,és ebből kifolyólag a felelősség is ezt a választási listát terheli.

Másodsorban pedig azért volt fontos emlékeztetni a választási ígéretekre, mert a kimondott és leírt ígéreteknek a hitelét kizárólag a cselekvés határozza meg – fogalmazott Korhecz, hozzátéve, hogy a beszámolóban a kultúrához és az oktatáshoz kapcsolódóan hat-hat, a médiumok vonatkozásában három, a hivatalosa nyelvhasználat területén pedig négy programot emeltek ki. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az MNT eddig ténylegesen valamivel kevesebb mint 327 millió dinárt költött el.

A beszámoló magyar nyelven már most elérhető a www.mnt.org.rs honlapon, és már készül a szerb, valamint az angol nyelvű fordítás.

Lapunk kérdésére, hogy a kisebbségi jogérvényesítés és az MNT céljai megvalósításának tekintetében hogyan értékeli az alakulófélben lévő köztársasági kormányt, Korhecz közölte, hogy korai lenne véleményt megfogalmazni.

– Még nem tudni, hogy milyen minisztériumok fognak megalakulni, és azt sem, hogy ki fogja ezeket irányítani. Nem tudjuk, hogy az új kormányban milyen rangja lesz az emberi és kisebbségi jogok kérdésének, mint ahogyan azt sem, hogy milyen személyiség fogja irányítani a területet felölelő tárcát. A létrejövőfélben lévő koalíciónak egyik legnagyobb próbatétele az lesz, hogy bizonyítsa européer irányultságát, és ezen belül bizonyítsa az emberi és kisebbségi jogok melletti elkötelezettségét. Remélem, hogy ezt a kérdést nem bízzák a véletlenre, és a nemzeti közösségek képviselőivel konzultálva fogják irányítani ezt a területet – mondta Korhecz.

Az MNT elnöke a továbbiakban még kifejtette, hogy folyamatosan kell dolgozni a szerb államvezetés és a kisebbségi önkormányzatok közötti partneri viszonyon. Ebben a partnerségben eddig voltak fényes pillanatok, viszont olyan események is megtörténtek, amelyek tüskéket hagytak maguk után – mondta Korhecz, hozzátéve, hogy az új összetételű kormánnyal új lapot szeretne nyitni.

Magyar Szó

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto