Ugrás a tartalomra

Megalakult a szabadkai önkormányzat

A Városi Tanács 11 tagú lesz – A közigazgatási hivatal vezetőjének is választottak helyettest

Modest Dulićot választotta meg kedden a városi képviselő-testület Szabadka polgármesterévé. Az elkövetkező időszakban ő vezeti és képviseli majd a várost a helyettesével, Blaško Stantićtyal (Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége), valamint a Városi Tanács 9 tagjával: Dobó Mártával, Osztrogonác Simonnal, Bús Ottóval, akik a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, Etela Jerinkićtyel, a Szerbiai Szocialista Párt képviselőjével, Miloš Nikolićtyal, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőjével, Dragi Vučkovićtyal, a Szerbiai Demokrata Párt képviselőjével, Nemanja Simovićtyal, Csengeri Attilával, a Demokrata Párt képviselőivel, illetve Vjekoslav Ostrogonaccal, a Liberális Demokrata Párt képviselőjével.

A képviselő-testület keddi rendkívüli ülésének napirendjén, habár négy képviselő mandátumának megszüntetése szerepelt, Slavko Parać és Đenđi Seleši mandátumának megszüntetését visszavonták. Dobó Márta, illetve Osztrogonác Simon képviselői mandátumát megszüntették, hiszen a Városi Tanács tagjaként végzik majd a munkájukat. Helyükre Ubori Lászlót és Sörös Mártát választották.

A DP és a VMSZ közötti koalíciós megállapodást követően a politikai megállapodás miatt Slavko Parać lemondott a képviselő-testület elnöki posztjáról, helyére Kern Sólya Máriát, a VMSZ képviselőjét választotta meg a képviselő-testület titkos szavazással. Így Szabadka történetében első alkalommal került nő a városi képviselő-testület élére. Felháborodást váltott ki azonban Kern Sólya Mária azon kijelentése, miután lerakta az esküt, hogy a vkt elnökeként reményei szerint méltón képviseli majd a magyar közösség érdekeit, és munkájával segíteni fogja a VMSZ programjának megvalósítását.

Almási Szilárd, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviselője felszólalásában kiemelte, Kern Sólya Mária nem képviselheti csak a magyar közösséget, és nem támogathatja a VMSZ programját, hiszen azzal, hogy a vkt elnökének választották, Szabadka polgárait kell képviselnie. Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt képviselője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés nem tükrözi kellőképpen a város nemzeti összetételét, ugyanis, egyik fontos funkciót sem tölt be olyan személy, aki a szerb nemzettest képviselője.

A vkt elnökhelyettesének Veljko Vojnićot választotta meg a képviselő-testület. A vkt titkára pedig Sveller Árpád helyett Ladóczki Gyula lett.

Vita követte a városi közigazgatási hivatalvezető helyettesi munkahely létrehozását. Mint arra Maglai Jenő, a VMSZ képviselője rámutatott, nincs szükség arra, hogy a közigazgatási hivatal vezetőjének helyettese is legyen, hiszen az elmúlt években egy személy is el tudta látni ezt a funkciót. Kiemelte, éppen ezért nincs szükség arra, hogy havi 120 ezer dináros fizetéssel növeljék a város költségvetését. A VMSZ a munkabérekről szóló rendelet módosítása ellen szavazott. A napirendi pont körül kialakult vita során Almási Szilárd kiemelte, véleménye szerint csak azért nem támogatja a VMSZ ennek az új munkahelynek a létrehozását, mert egy olyan embert tesznek oda, aki valamikor a VMSZ tagja volt, majd két évvel ezelőtt dacolva hagyta ott a pártot (szerz. megj. Sveller Árpádra gondolt), és a tiltakozásukkal akarnak revánsot venni rajta. A képviselő-testület azonban többségi szavazattal elfogadta a módosítást.

László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője az ülés során több alkalommal is kiemelte, ahelyett, hogy csökkentenék a városi adminisztrációban dolgozók számát, az új városvezetés újabb munkahelyeket létesít, tovább terhelik a városi költségvetést, és a szabadkai adófizetőkre további terheket rónak ki ezzel.

Megválasztották a képviselő-testület elnökének két tanácsosát is: Mirko Bajićot, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselőjét és Tomislav Veljkovićot, az SZSZP képviselőjét.

Döntést hoztak a díszpolgári cím adományozásáról. Az idén dr. Tóth Lajos, pedagógust, nyugalmazott egyetemi tanárt jelölték meg erre a címre, aki posztumusz kapja meg a címet, ugyanis hétfőn elhunyt. A másik díszpolgára a városnak pedig prof. dr. Nikola N. Ivanković neuropszichiáter, klinikai neurofiziológus és epileptológus.

Pro Urbe díjjal pedig Miroslav Jovančić festőt, tanárt, zenészt, Smiljan Njagul újságírót, Saghmeister Gábor sportolót és Stanko Nimčevićet, a városi rokkantszövetség elnökét tüntették ki.

Magyar Szó

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét