Ugrás a tartalomra

Megjelent a Csókai breviárium

Emléktábla-avatással és könyvbemutatóval tisztelegtek Fehér Kálmán emléke előtt

Hétfőn ünnepelné 78. születésnapját Fehér Kálmán, csókai születésű író, költő, politikus, a Forum Könyvkiadó egykori igazgató főszerkesztője.

A szombati megemlékezés alkalmából a megjelent közéleti személyiségek, családtagok és barátok koszorút helyeztek el a költő sírjánál, majd  egykori „Nagyutcai” házánál emléktáblát avattak tiszteletére.

Az eseményt Tóth Lívia újságíró beszéde, valamint Nešić Máté színész szavalata nyitotta meg,majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kormányos László, tartományi képviselő leleplezte az emléktáblát.

Fehér Kálmán utolsó versei az egész életmű visszatérő jellemzőjeként ismét a közösség és a lírai magány jegyében szólalnak meg. Olyan értékrend és költészetez, mely a vajdasági magyar líra egyik legnagyobb teljesítménye, csúcsa és rangos öröksége. Méltó és megtisztelő a megbecsülésre és a méltatásra mindenkor és mindenhol, ahol értik a magyar szót, de különösen itt, a bánsági tájban, a költő egykori lakóháza előtt – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

A nap során a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában bemutatásra került Fehér Kálmán utolsó – ezidáig csak kéziratban létező – műve, a Csókai breviárium, mely az Etna kiadó gondozásában jelent meg.

Teljesen evidens, hogy Kálmán egy csókai könyvet szeretett volna írni, melyet tudatosan úgy alakított, hogy az egy búcsúajándék legyen a hozzá legközelebb állóknak, a barátainak és közösségének – mondta Beszédes István, a kiadóház vezetője.

A költő munkásságát méltatta Sinkovits Péter író és Kónya Sándor versénekes is, valamint a bemutatón közreműködött még Balogh Virág László, Dupák Fanni és Jaksa Dominika, akik egy-egy költeménnyel adóztak Fehér Kálmán emlékének.

A csókaiak nem felejtették el híres költőjüket, emlékét még sokáig őrizni fogják. Ifj. Fehér Kálmán szerint hálával teli érzés,hogy a csókai közösség ilyen őszinte tisztelettel gondol vissza édesapjára.

Az esemény a Magyar Nemzeti Tanács, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Csóka Művelődési és Oktatási Központ támogatásával valósult meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B-a
Többi hír